Skådespelaren och tecknaren Axel Fredrik Cederholm får i en ny bok äran att fånga in en hel tidsepok. Det handlar om Stockholm kring år 1800 – författaren Anna Brodow Inzaina gör underverk med sin bok.
Jag vill inleda med att säga att denna bok är en lisa för själen, och detta inte framför allt för att det är en osedvanligt vacker bok; illustrationerna är bedårande; Stockholm illustreras av ett hundratal målningar, teckningar och kartor från tiden ifråga. Nej, jag påminns vid läsningen om hur djupa kunskaper, hur bildning och inträngande och långsiktiga studier, ger frukter som smakar oändligt bättre och går djupare i den tillvaro som är allas vår; kunskaper som gör att vår förståelse av historien vidgas och blir en fröjd att ta del av. Samtidigt som kunskaper gör vårt liv rikare, blir tillvaron paradoxalt nog mer vemodig. Kunnigt, detaljerat, lite torrt, akademiskt berättande, men ändå levande, inte minst i kraft av en detaljrikedom som fungerar som nycklar till en förgången värld, öppnar sig ett okänt rum, som när man tittar in genom ett nyckelhål.
Anna Brodow Inzainas bok heter kort och gott ”1800” och har undertiteln ”Skådespelaren, tecknaren Axel Fredrik Cederholm och landskapet” (Stockholmia förlag). Att sammanfatta vad författaren gör i denna bok är svårt, för den fångar in en hel tidsepok på ett raffinerat och intelligent vis. Hon tar en människa, en individ, ringar in henne, genom att redovisa det som finns att veta om föräldrarna, om släkten, om grannarna, vad de arbetade med, hur och var de bodde, hur deras liv förlöpte, ja, en värld målas upp där varje aspekt som bidrar till förståelsen av personen och epoken blir belyst.