loadingDen regniga sommaren har lett till en ovanligt tidig start av kantarellsäsongen. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg/TT
Den regniga sommaren har lett till en ovanligt tidig start av kantarellsäsongen. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg/TT
Inrikes

Efter regnen – guldläge för kantareller

Linn Lindblom Pääjärvi/TT

Redan nu kan den som gillar kantareller ge sig ut i skogen. Den regniga sommaren har nämligen gjort att säsongen kommit igång ovanligt tidigt.

– Det är en bra början, säger svampexperten Michael Krikorev.

Efter regn kommer sol – och, med lite tur, svamp. En eller ett par veckor efter rejäla regnskurar trivs svampen bra. Det behöver vara blött en bit ner i marken, omkring fem centimeter, enligt Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Regniga år kan man plocka svamp hela sommaren.

Kantarellen, en av de mest populära matsvamparna i Sverige, växer bra under regniga somrar. Karl Johan-svampar däremot tycker bättre om varmt och torrt väder.

Tidig säsong

Högsäsongen för svampplockning brukar vara i augusti och september, med vissa variationer beroende på var i landet man befinner sig.

– Säsongen har varit i gång lite tidigare än vanligt eftersom det har regnat så mycket. Kantarellerna har kommit i gång och plockats på flera håll i landet, säger Michael Krikorev.

Den som ska ut och leta svamp har nytta av en luftig korg att lägga svampen i. Helst ingen plastpåse – där blir det instängt och fuktigt. Gps i mobilen, eller karta och kompass, är också användbart.

Åsikterna om hur svampen ska plockas går isär.

– En del tycker att det är omoraliskt att plocka för små kantareller. Det blir diskussion varje år, vissa tycker att de små minstingarna borde få stå och växa till sig. Men generellt så skadar man inte svampen, den finns i marken året runt, säger Michael Krikorev.

Chansa inte

Det viktigaste rådet av alla? Att bara plocka svampen om du är hundra procent säker på att den går att äta och tillaga dem ordentligt.

Tallblodsriskor och vinriskor hör till Michael Krikorevs favoritsvampar. Dessutom vill han slå ett slag för blodsoppen – en fast och fin svamp som sällan blir larvangripen och gör sig bra i soppor.

– Blodsoppen ser ganska läskig ut i och med att den har blodröd fot. Skär man i den blir den blågrön eller blåsvart ganska snabbt. Den har varit skrämmande, men nu har den uppmärksammats mer och mer.

Hur resten av svampsäsongen blir är för tidigt att säga. Markerna kan snabbt torka upp om det inte regnar tillräckligt mycket. Oftast går det att förutse ett par veckor fram i tiden.

– Det är som att spå vädret, säger Michael Krikorev.

 

Råd till svampplockaren

Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad.

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga.

Ta bara svamp som känns fast och frisk.

Lägg inte svamp i plastpåse eftersom det lätt utvecklas bakterier i så tät miljö.

Skär bort allt som är insektsangripet ("maskätet") och den jordiga delen av svampen, gärna redan i skogen.

Rensa bort allt skräp och tillaga helst svampen samma dag. Olika svampar är olika känsliga – kantareller är lite tåligare än till exempel soppar.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet och Michael Krikorev.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingDen regniga sommaren har lett till en ovanligt tidig start av kantarellsäsongen. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg/TT
Den regniga sommaren har lett till en ovanligt tidig start av kantarellsäsongen. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg/TT
Inrikes

Efter regnen – guldläge för kantareller

Linn Lindblom Pääjärvi/TT

Redan nu kan den som gillar kantareller ge sig ut i skogen. Den regniga sommaren har nämligen gjort att säsongen kommit igång ovanligt tidigt.

– Det är en bra början, säger svampexperten Michael Krikorev.

Efter regn kommer sol – och, med lite tur, svamp. En eller ett par veckor efter rejäla regnskurar trivs svampen bra. Det behöver vara blött en bit ner i marken, omkring fem centimeter, enligt Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Regniga år kan man plocka svamp hela sommaren.

Kantarellen, en av de mest populära matsvamparna i Sverige, växer bra under regniga somrar. Karl Johan-svampar däremot tycker bättre om varmt och torrt väder.

Tidig säsong

Högsäsongen för svampplockning brukar vara i augusti och september, med vissa variationer beroende på var i landet man befinner sig.

– Säsongen har varit i gång lite tidigare än vanligt eftersom det har regnat så mycket. Kantarellerna har kommit i gång och plockats på flera håll i landet, säger Michael Krikorev.

Den som ska ut och leta svamp har nytta av en luftig korg att lägga svampen i. Helst ingen plastpåse – där blir det instängt och fuktigt. Gps i mobilen, eller karta och kompass, är också användbart.

Åsikterna om hur svampen ska plockas går isär.

– En del tycker att det är omoraliskt att plocka för små kantareller. Det blir diskussion varje år, vissa tycker att de små minstingarna borde få stå och växa till sig. Men generellt så skadar man inte svampen, den finns i marken året runt, säger Michael Krikorev.

Chansa inte

Det viktigaste rådet av alla? Att bara plocka svampen om du är hundra procent säker på att den går att äta och tillaga dem ordentligt.

Tallblodsriskor och vinriskor hör till Michael Krikorevs favoritsvampar. Dessutom vill han slå ett slag för blodsoppen – en fast och fin svamp som sällan blir larvangripen och gör sig bra i soppor.

– Blodsoppen ser ganska läskig ut i och med att den har blodröd fot. Skär man i den blir den blågrön eller blåsvart ganska snabbt. Den har varit skrämmande, men nu har den uppmärksammats mer och mer.

Hur resten av svampsäsongen blir är för tidigt att säga. Markerna kan snabbt torka upp om det inte regnar tillräckligt mycket. Oftast går det att förutse ett par veckor fram i tiden.

– Det är som att spå vädret, säger Michael Krikorev.

 

Råd till svampplockaren

Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad.

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga.

Ta bara svamp som känns fast och frisk.

Lägg inte svamp i plastpåse eftersom det lätt utvecklas bakterier i så tät miljö.

Skär bort allt som är insektsangripet ("maskätet") och den jordiga delen av svampen, gärna redan i skogen.

Rensa bort allt skräp och tillaga helst svampen samma dag. Olika svampar är olika känsliga – kantareller är lite tåligare än till exempel soppar.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet och Michael Krikorev.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025