Både Sierra Leone och Guinea är nu fria från ebola. Och även om Liberia måste vänta lite till innan landet anses vara kvitt den fruktade sjukdomen ses nu slutet på en epidemi som krävt fler än 11 300 människors liv.
Guinea förklarades fritt från ebola drygt två år efter att smittspridningen i Västafrika började. Det konstaterade Världshälsoorganisationen (WHO) på tisdagen, efter att 42 dygn gått utan några nya fall av sjukdomen.
Sierra Leone blev ebolafritt i november. Liberia ansågs ha blivit kvitt smittan redan i september, men sedan något enstaka nygammalt fall dykt upp väntar landet fortfarande på den officiell friskförklaringen i mitten av januari.
– När det väl vände gick det otroligt snabbt. Det var inte så länge sedan vissa prognoser pekade mot en katastrof, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Ett land anses vara fritt från ebola när två inkubationsperioder om vardera 21 dygn passerat utan att några nya fall har konstaterats.

Liberia kan komma att förklaras fritt från ebola den 15 januari nästa år. På bilden tas kvarlevorna efter en äldre man omhand i Siah Town i Liberia. Dödsorsaken misstänktes vara ebola. (Foto: Abbas Dulleh/AP/TT-arkivbild)
Avgörande månader
En särskild utmaning, skriver WHO, är att viruset kan finnas kvar i sädesvätskan i upp till tolv månader hos vissa män som överlevt sjukdomen.
”De närmaste månaderna kommer att bli helt avgörande. Det blir en period då länderna måste vara säkra på att de är helt förberedda på att förhindra, upptäcka och ta hand om nya fall”, säger Bruce Aylward, ebolaexpert vid WHO, i en kommentar.
Anders Tegnell tror dock att WHO snart kommer att deklarera att epidemin är helt över, kanske redan i början av nästa år.
– Det kanske kommer något enstaka fall, men mer än så blir det inte tror jag. Därmed inte sagt att ebolaviruset är borta. Det finns ju kvar, både i Västafrika och på andra håll.
Slog sönder sjukvården
FAKTA: Svåraste ebolautbrottet |
Ebola, som orsakar blödarfeber, räknas som ett av världens farligaste virus. Sjukdomen upptäcktes 1976 i Nzara i Sudan och i Jambuku i Kongo-Kinshasa och fick sitt namn efter floden Ebola. Symtomen kan dröja upp till tre veckor efter smittotillfället och inkluderar hög feber, huvudvärk, diarré och muskelsmärtor. Sedan kan blödningar och organkollaps följa. Dödstalen varierar mellan 25 och 90 procent. Ebolautbrottet i Västafrika är det svåraste hittills. Den sammanlagda dödssiffran har beräknats till 11 315 personer. Värst drabbade är Liberia, Sierra Leone och Guinea. I dessa länder tros 4 809, 3 955 respektive 2 536 personer dött av viruset. Utöver dessa har även åtta personer dött i Nigeria, sex i Mali samt en i USA. Källa: WHO |
När epidemin härjade som värst hölls affärer, skolor och flygplatser stängda. Sjukvården drabbades extra svårt eftersom många av dem som dog var sjukvårdspersonal, något som förvärrade situationen ytterligare.
Omvärlden reagerade, men på tok för sent. Inte minst WHO har fått kritik. Trots att organisationen varnades för en annalkande katastrof redan i mars 2014 dröjde det ända till augusti innan den förklarade smittspridningen som ett internationellt nödläge.
– Även Sverige och andra länder förtjänar kritik. Vi gjorde inte heller något, säger Anders Tegnell.
Priset för denna senfärdighet blev högt. Hittills har minst 11 315 människor dött av viruset.
Men egentligen är antalet offer många fler, säger Anders Tegnell, eftersom smittan helt slog sönder den sjukvård som fanns före epidemin.
– Det har nog dött fler människor av andra sjukdomar, som malaria, eller i samband med förlossningar, än vad som dog av själva viruset, säger han.

Liberia kan komma att förklaras fritt från ebola den 15 januari nästa år. På bilden förs en nioåring bort till en ambulans efter att ha visat symtom på ebola i byn Freeman Reserve, norr om Liberias huvudstad Monrovia. (Foto: Jerome Delay/AP/TT-arkivbild)