Epoch Times intervju gällande förtalsstämningen mot Dumpens ansvariga utgivare har fått en hel del uppmärksamhet på sociala medier. Som ett nyhetsmedium anser vi inte att det är vår plats att varken ta ställning för eller emot en verksamhet som Dumpens, som i grunden, till sin form, måste betraktas som publicistisk.
Sexualbrott mot barn är ett enormt, och av allt att döma växande, samhällsproblem. Olika typer av groomingbrott, till vilka man kan räkna det som Dumpen fokuserar på, är lätta att utföra, ofta svåra att utreda och lagstiftningen ligger efter, till skillnad från områden som gäller övergreppsmaterial (barnpornografi). Polisens ärendehantering innebär att en motiverad gärningsman enkelt kan begå många nya brott mycket snabbare än polisen ens hinner upprätta och hantera anmälningarna – ett problem som gäller även andra nätbaserade brott, som bedrägerier.
Dumpens verksamhet är ett direkt resultat av att rättssamhället inte hänger med, och att den har ett sådant starkt genomslag är ett tecken på det mycket starka stigma som lyckligtvis fortfarande finns i Sverige kring sexuella kontakter mellan vuxna och barn. I andra länder finns det rörelser som vill normalisera detta, och för 50 år sedan var det även på tapeten på allvar i Sverige. Som tur är så är den politiska och legala trenden en annan nu, och denna ledarsida hoppas att det fortsätter så.
Som med alla sociala fenomen som kliver in i något slags tomrum eller gråzon så blir Dumpen banbrytande, och som sådan kontroversiell. Det var oundvikligt att frågan om förtal, såsom svensk förtalslagstiftning ser ut, skulle väckas förr eller senare. Dumpens utgivare är knappast heller omedveten om detta. Man har valt att gå i bräschen för något man tror mycket starkt på, och är säkerligen också redo att ta konsekvenserna.
Epoch Times uppgift som nyhetsmedium i relation till Dumpen, liksom vilken verksamhet som helst som vi intervjuar på grund av att vi ser ett nyhetsvärde, är att ställa relevanta frågor. Att detta av somliga tolkas som att vi på något sätt tar ställning mot Dumpen – vilket vi alltså inte gör – säger något om de mycket starka känslor som det här ämnet med rätta rör upp. Men vår roll är inte att varken främja eller motverka Dumpens verksamhet, utan att hjälpa till att belysa dem som fenomen, och framför allt den bredare och viktigare frågan om sexualbrott mot barn.