De brukade ta promenader tillsammans, i den lilla rastplats som finns i det ökända Evinfängelset i Teheran. Siamak Namazi frigavs 2023. Svensk-iranske Ahmadreza Djalali är fortfarande fängslad – med risk för sitt liv.
– Han behandlas som en spelbricka, säger Namazi till TT.
Siamak Namazi har en plan. Tillsammans med 20 andra personer från runtom hela världen som suttit i det iranska skräckfängelset Evin har amerikansk-iraniern lämnat ett brev till Sveriges ambassad i USA.
I brevet, riktat till Sveriges statsminister Ulf Kristersson, föreslås ett byte: svensktillverkade sårförband mot Ahmadreza Djalali. Irans utrikesminister har nämligen antytt att Sveriges exportstopp av förbanden kan vara ett skäl till varför Iran inte vill släppa den svensk-iranske KI-forskaren.

Ahmadreza Djalalis hälsa har försämrats kraftigt under de nio år han suttit fången i Iran. Här är en bild på honom innan fängslandet 2016. Foto: Privat/TT
Förbanden används mot hudsjukdomen EB, som innebär svåra smärtor och obehandlad kan leda till döden. Omkring 1 000 iranier uppskattas lida av den.
– Att vägra (detta utbyte) skulle komma för ett högt pris för Iran, samtidigt som Sverige har mycket att vinna, säger Namazi.
Frestande att ta sitt liv
Siamak Namazi är mycket kritisk mot Sveriges agerande när Djalali lämnades i fångutbytet med den iranske bödeln Hamid Noury, som släpptes från sin livstidsdom i utbyte mot två andra svenskar i Iran 2024.
Namazis vänskap med Ahmadreza Djalali, som han satt fängslad med i flera år, fördjupades efter det att Djalali lämnats kvar efter ett iransk-belgiskt fångutbyte 2023. Den dödsdömde Djalali, som forskat i Belgien, sägs ha varit påtänkt att inkluderas i det men lämnades kvar även då.
– Jag var orolig, för jag förstår att det under de omständigheterna är frestande att ta sitt liv.
Läkaren Ahmadreza Djalali har alltid varit den som hjälpte andra medfångar. För att få honom att må bättre började Siamak Namazi låtsas behöva Djalalis hjälp och bad honom ta regelbundna promenader i fängelsegården med honom.
– När jag ville få hans ögon att lysa upp så frågade jag om hans fru och två barn. Men han bär på en fruktansvärd skuld, han känner att han blivit en börda för dem.
"Men jag är läkare"
En dag, för att muntra upp Djalali, föreslog Siamak Namazi att de skulle fantisera om vad de skulle göra om de i en mörk gränd, bärandes på varsitt slagträ, stötte på domaren som givit dem deras straff.
– Han bara tittade på mig och svarade: "Men jag är läkare. Om domaren skulle få en hjärtattack framför mig i fängelset, så skulle jag återuppliva honom."
Den 8 maj drabbades Ahmadreza Djalali av en hjärtattack i fängelset. Han har inte fått tillgång till den vård han behöver.