loadingTommy Myllymäki och Pi Le fixar maten och Frida Bäcke löser efterrätten till Nobelbanketten i år. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tommy Myllymäki och Pi Le fixar maten och Frida Bäcke löser efterrätten till Nobelbanketten i år. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

De blir årets kockar på Nobelfesten

Björn Berglund och Mikael Widerberg/TT

Stjärnkockarna Pi Le och Tommy Myllymäki fixar maten på Nobelbanketten den 10 december. Efterrätten löser återigen konditorn Frida Bäcke.

– Det är otroligt ärofyllt, säger Myllymäki.

Frida Bäcke var konditor vid Nobelbanketten även i fjol och har tidigare utsetts till "Konditorernas konditor".

– Jag är fantastiskt glad och hedrad att få möjligheten att göra uppdraget i år igen. Det är det roligaste jag har gjort, säger Bäcke till TT.

– Att få välja ut kollegor och jobba tillsammans i fyra dagar är topp, topp. Det är som att bjuda hem sina bästa kompisar på middag, bara att vi lagar en massa mat samtidigt, fortsätter hon.

I år kommer hon att fokusera på slånbär och vildhallon när hon komponerar efterrätten.

– Vildhallon ligger mig varmt om hjärtat, jag plockade vildhallon med mormor och morfar när jag var liten, säger hon.

”Höjdpunkten i karriären"

Duon Pi Le och Tommy Myllymäki driver restaurangen Aira på Djurgården i Stockholm. Restaurangen har två Michelin-stjärnor. Myllymäki är en av Sveriges mest kända kockar, han har medverkat i flertalet tv-produktioner och släppt flera kokböcker.

– Det är faktiskt så att jag har tänkt att det vore väldigt kul att få vara med och göra Nobelmiddagen, så det är otroligt ärofyllt, säger Myllymäki till TT.

Pi Le har bland annat tagit både guld och silver med juniorkocklandslaget i VM.

– Det är en av höjdpunkterna i karriären att få vara med och göra den här middagen, säger Le.

Svamp på menyn

Exakt vad gästerna kommer att bjudas på vill Myllymäki och Le inte riktigt avslöja. Men på menyn kommer karljohanssvamp att finnas med.

– Vi har försökt utgå från något vi gör varje dag. Vi jobbar kanske med någon smak som är lite oväntad i sammanhanget, men samtidigt något man känner igen sig i. Men med lite twister, säger Myllymäki.

Enligt Myllymäki har kockarna har fria tyglar att komponera menyn som de vill, men det finns vissa saker de måste förhålla sig till.

– När man ska koka ihop det här till 1 300 personer och med ett minutschema, då blir det många faktorer som påverkar och som man måste ha respekt för. Logistiken måste fungera, säger han.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingTommy Myllymäki och Pi Le fixar maten och Frida Bäcke löser efterrätten till Nobelbanketten i år. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tommy Myllymäki och Pi Le fixar maten och Frida Bäcke löser efterrätten till Nobelbanketten i år. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

De blir årets kockar på Nobelfesten

Björn Berglund och Mikael Widerberg/TT

Stjärnkockarna Pi Le och Tommy Myllymäki fixar maten på Nobelbanketten den 10 december. Efterrätten löser återigen konditorn Frida Bäcke.

– Det är otroligt ärofyllt, säger Myllymäki.

Frida Bäcke var konditor vid Nobelbanketten även i fjol och har tidigare utsetts till "Konditorernas konditor".

– Jag är fantastiskt glad och hedrad att få möjligheten att göra uppdraget i år igen. Det är det roligaste jag har gjort, säger Bäcke till TT.

– Att få välja ut kollegor och jobba tillsammans i fyra dagar är topp, topp. Det är som att bjuda hem sina bästa kompisar på middag, bara att vi lagar en massa mat samtidigt, fortsätter hon.

I år kommer hon att fokusera på slånbär och vildhallon när hon komponerar efterrätten.

– Vildhallon ligger mig varmt om hjärtat, jag plockade vildhallon med mormor och morfar när jag var liten, säger hon.

”Höjdpunkten i karriären"

Duon Pi Le och Tommy Myllymäki driver restaurangen Aira på Djurgården i Stockholm. Restaurangen har två Michelin-stjärnor. Myllymäki är en av Sveriges mest kända kockar, han har medverkat i flertalet tv-produktioner och släppt flera kokböcker.

– Det är faktiskt så att jag har tänkt att det vore väldigt kul att få vara med och göra Nobelmiddagen, så det är otroligt ärofyllt, säger Myllymäki till TT.

Pi Le har bland annat tagit både guld och silver med juniorkocklandslaget i VM.

– Det är en av höjdpunkterna i karriären att få vara med och göra den här middagen, säger Le.

Svamp på menyn

Exakt vad gästerna kommer att bjudas på vill Myllymäki och Le inte riktigt avslöja. Men på menyn kommer karljohanssvamp att finnas med.

– Vi har försökt utgå från något vi gör varje dag. Vi jobbar kanske med någon smak som är lite oväntad i sammanhanget, men samtidigt något man känner igen sig i. Men med lite twister, säger Myllymäki.

Enligt Myllymäki har kockarna har fria tyglar att komponera menyn som de vill, men det finns vissa saker de måste förhålla sig till.

– När man ska koka ihop det här till 1 300 personer och med ett minutschema, då blir det många faktorer som påverkar och som man måste ha respekt för. Logistiken måste fungera, säger han.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025