Det svenska beslutet att från och med midnatt införa id-kontroller på resor från Danmark till Sverige gav bara tolv timmar senare ringar på vattnen. Vid lunchtid införde Danmark tillfällig gränskontroll mot Tyskland.
-Vi vill inte återigen se att flyktingar och migranter vandrar på våra motorvägar, säger statsminister Lars Løkke Rasmussen, som förklarar att regeringen känner sig tvingad att införa gränskontroller vid tysk-danska gränsen.
FAKTA: Id-kontroller från Danmark |
Lagen som kontrollerna grundas på började gälla den 21 december, men först i dag, den 4 januari, börjar den tillämpas. Företag som kör bussar, tåg eller färjor från Danmark till Sverige måste kontrollera att passagerarna har giltigt id med foto. Den som saknar giltigt id får inte åka med. Reglerna gäller även bilresenärer. Undantag görs för barn som reser tillsammans med föräldrar. Ensamkommande barn måste ha giltigt id. Transportörerna kan få böta 50 000 kronor om de inte har gjort de kontroller som krävs och låter personer utan giltigt id åka med. Polisen ska kontrollera att transportörerna gör det de ska. I november infördes tillfälliga ID-kontroller på färjor från Tyskland och Danmark till Sverige. Då utfördes enbart stickprovskontoroller. Källa: Näringsdepartementet |
Till skillnad från Sveriges åtgärder ska de danska kontrollerna inte vara heltäckande:
– Polisen kommer inte att be alla att visa pass, säger han.
Han räknar inte heller med att antalet flyktingar ska minska i och med detta. Tvärtom kan antalet asylsökande komma att öka, säger Lars Løkke Rasmussen.
– De som inte vill söka asyl ska stoppas vid gränsen och inte släppas in i Danmark.
I första omgången kommer gränskontrollen att pågå i tio dagar, med möjlighet till förlängning.
Johansson positiv
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson välkomnar det danska beslutet om gränskontroller.
– Jag ser positivt på det. Men det borde ha kommit tidigare. En stor del av våra problem har ju uppstått därför att Danmark fungerat som ett transitland för flyktingar, vilket strider mot Schengen-reglerna. Man har inte velat ta tag i det, men nu gör man det, säger Morgan Johansson till TT.
Han medger att det finns en risk för dominoeffekt, om även Danmark skulle införa transportöransvar med id-kontroller, vilket försvårar möjligheten att söka asyl.
– Samtidigt vill jag säga att vi gör det här därför att vi vill förebygga en akut situation, där vi inte längre kan ta emot asylsökande på ett bra sätt.
Tysklands regering är däremot kritisk. Sveriges och Danmarks agerande bidrar till att Schengen-samarbetet nu är i gungning, heter det i en kommentar från UD-talesmannen Martin Schäfer.
Ny politik
Samtidigt manar Lars Løkke Rasmussen till handling på EU-nivå.
– Det är uppenbart att EU inte kan skydda sina yttre gränser, och att fler länder kommer att tvingas införa interna gränskontroller (inom Schengen-området), säger den danske statsministern.
– Europas ledare måste reagera på detta.
Joakim Ruist, nationalekonom och migrationsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg, tror att den gradvisa skärpningen av kontrollen så småningom kommer att mynna ut i en ny, europeisk flyktingpolitik.
– Till slut kommer man nå fram till en punkt där det blir så kostsamt och smärtsamt, att det faktiskt gör mindre ont att sätta sig ner och försöka ta tag i att utforma en ny flyktingpolitik än att låta bli. Det är ju det man inte har gjort än. Men vi går nu på den utstakade vägen som leder till den punkt där det kommer att hända, och varje sådant här steg är ett steg på den vägen, säger Ruist.
Lugnt vid kontroller
Id-kontrollerna på resor från Danmark till Sverige inleddes vid midnatt. Till en början verkade inga större problem uppstå för resenärerna och den kritiserade svenska åtgärden verkade inledningsvis ha fått effekt på antalet flyktingar som söker sig till Malmö.
– Det har inte kommit en enda asylsökande sedan vi började klockan sex i morse. I natt kom det bara någon enstaka, sade ett polisbefäl vid kontrollen på Hyllie station i morse.

Monica och Alexander Klein får sina id-handlingar kontrollerade vid Kastrup tågstation. (Foto: Johan Nilsson / TT)
På andra sidan bron, vid Kastrup station, har 34 kontrollstationer byggts där passagerarna slussas igenom när de byter perrong för att åka vidare till Sverige. Kontrollstationerna bemannas dygnet runt av totalt 150 vakter från Securitas. Mellan spåren har ett 325 meter långt stängsel uppförts för att id-lösa flyktingar inte ska kunna ta sig förbi kontrollerna.
Alla id-handlingar blir fotograferade av vakterna i fållorna, rapporterar TT:s reporter på plats vid Kastrup.
Kritik från flera håll
FAKTA: Dubbla kontroller |
Id-kontrollerna sker framför allt vid spår ett på Kastrups flygplats där tågen till Sverige går. Sammanlagt finns fem upp- och nedgångar där väktare kontrollerar resenärernas identitet. Som giltig identitetshandling räknas pass, körkort samt nationellt id-kort. Varje kontroll tar 15-20 sekunder. De tåg till Sverige som går från Köpenhamn stannar vid spår två vid Kastrups flygplats där alla passagerare måste byta till spår ett. Utöver detta sker id-kontroller även på samtliga bussar och färjor som går mellan Danmark och Sverige. Om ett giltigt id inte finns, får personen ifråga inte kliva på bussen eller färjan. För biltrafikanter sker ingen id-kontroll på den danska sidan. I stället sker en gränskontroll vid Lernacken vid Malmö. Även tågresenärerna kontrolleras av polis på den svenska sidan, vid Hyllie station i Malmö. Vissa måste alltså identifiera sig två gånger innan de får komma in i Sverige. |
Id-kontrollerna har på förhand mötts av kritik. Tåg- och bussbolag liksom många resenärer fruktar stora förseningar. Och från politiskt håll, inte minst i Skåne, ifrågasätts åtgärden som befaras slå mot arbetsmarknad och företagande.
Infrastrukturminister Anna Johansson frågades ut i P1 Morgon i morse och kommenterade farhågorna:
– Behovet av att kraftigt få ner antalet människor som söker asyl i Sverige är större än risken att få långsiktigt allvarliga konsekvenser för Skåneregionen, sade hon.
Migrationsverket räknar med att id-kontrollerna ytterligare kommer att minska antalet asylsökande.