Det var inte en halmdocka som 11-årige Thure och hans lillasyster Gulli hittade i Bockstens mosse en sommardag 1936 – det var kvarlevorna efter en man. Det skulle dock dröja runt 70 år innan det stod helt klart att Bockstensmannen blivit mördad, hela 700 år tidigare. Vem han var förblir ett mysterium.
Mosslik – de välbevarade mänskliga kroppar man funnit i mossar – är i stort sett unika för norra Europa. Det finns en rad exempel från både Tyskland, Irland, Storbritannien och Nederländerna, men också från Sverige, och det är just ett svenskt fynd vi kommer att fokusera på här.
Det handlar naturligtvis om Bockstensmannen. Jämfört med den danske Tollundmannen, vars hud var bevarad så till den milda grad att man först trodde det handlade om ett relativt nutida mord, så kunde Bockstensmannen inte erbjuda någon sådan mystik när han påträffades av en pojke i samband med torvbrytning 1936 i Bockstens mosse. Det var dagen före midsommarafton, och arbetsdagen började gå mot sitt slut. Pojken, Thure Johansson, var bara 11 år, och hela dagen hade han gått bakom den häst som var spänd framför harven som ryckte upp torven ur mossen. Bakom honom sprang hans femåriga syster Gulli, och när de plötsligt fann en kropp i spåren som harven lämnat efter sig trodde de först att det handlade om en halmdocka. Vad de funnit var i stället offret för ett mord som ägde rum för cirka 700 år sedan.