Enligt traditionell kinesisk medicin finns det ett nära samband mellan näringsriktig mat under vintern och att hitta balansen mellan yin och yang.
Maten vi äter skapar eller tar bort blockeringar i kroppens energikanaler. Den ändrar också qi (energi) och blodcirkulationen. Under den kalla vintern är det särskilt effektivt med näringsriktig mat för att förbättra hälsan och stärka immunförsvaret.
“Ge kroppen tillskott när den är svag, värm kroppen när den är kall”. Det här är en viktig princip inom traditionell kinesisk medicin. På vintern när det är kallt är nyckeln till att äta bra att följa naturens gång, det vill säga att äta efter säsong, och att tänka på att stärka ”yang”-energin i kroppen.
Värm inifrån när naturen kyler
Man ska äta mer mat som är “varm” eller “het” till sin energinatur. Särskilt den sorts mat som kan stärka njurenergin. Sådan mat hjälper till att förbättra kroppens förmåga att stå emot kyla.
Man kan välja bland sädesslag, som vete eller olika hela korn, sojabönor, ärtor och grönsaker som gräslök, vitlök, kålrot eller blomkål. Att äta varma, kraftiga soppor och rostade nötter hjälper också att ge kroppen värme inifrån och håller oss välnärda.

Rostade mandlar kan hjälpa kroppen att hålla värmen.
Undvik rå mat under vintern så mycket det går, eftersom den brukar kyla ner kroppen.
Det hjälper också att äta mat med mycket protein och fibrer. Som proteinkälla på vintern är en av mina favoriter anka. Till ankkött kan man gärna ha ingefära, det hjälper matsmältningen. Kyckling är också bra. Den är ”varm” och energirik och innehåller mycket protein. Dessutom hjälper näringsämnena i kyckling till att förebygga förkylningar.
Matens förmåga att kyla eller värma kroppen
Enligt teorin om den kinesiska matens energier finns det fem olika kategorier:
Het, varm, svalkande, kall och neutral. Under olika årstider borde man äta olika slags mat, inklusive olika frukter.
När vädret börjar bli kallare på hösten borde vi äta färre meloner, såsom vattenmeloner, cantalopemelon, honungsmelon och gurka, som kallas “grön melon” på kinesiska. Om man äter mycket meloner på vintern kan man få diarré, eftersom de är ”svalkande” till sin natur.
Att äta enligt årstiderna är speciellt viktigt för äldre människor eftersom deras organ fungerar lite sämre och de tenderar att ha ”kall mage”.

Päron lindrar hosta.
Som den bästa frukten på vintern skulle jag föreslå päron. Päron är närande för ”yin” och binder fukt. Huden blir ofta tunnare och torr på vintern och det är lätt att få klåda. Att äta päron lindrar hosta och är bra mot torr hud som kliar.
Äpple är också en favorit på vintern. Både äpplen och päron är ”neutrala” till sin natur, vilket gör dem till de bästa frukterna på vintern.
