loading


Rotfrukter är ett bra val för att hjälpa kroppen att hålla värmen. Man kan ångkoka, steka eller koka dem. (Foto: Cat Rooney/Epoch Times)
Rotfrukter är ett bra val för att hjälpa kroppen att hålla värmen. Man kan ångkoka, steka eller koka dem. (Foto: Cat Rooney/Epoch Times)

Ät ”yang”-mat i vinter

Ellen Wang

Enligt traditionell kinesisk medicin finns det ett nära samband mellan näringsriktig mat under vintern och att hitta balansen mellan yin och yang.

Maten vi äter skapar eller tar bort blockeringar i kroppens energikanaler. Den ändrar också qi (energi) och blodcirkulationen. Under den kalla vintern är det särskilt effektivt med näringsriktig mat för att förbättra hälsan och stärka immunförsvaret.

“Ge kroppen tillskott när den är svag, värm kroppen när den är kall”. Det här är en viktig princip inom traditionell kinesisk medicin. På vintern när det är kallt är nyckeln till att äta bra att följa naturens gång, det vill säga att äta efter säsong, och att tänka på att stärka ”yang”-energin i kroppen.

Värm inifrån när naturen kyler

Man ska äta mer mat som är “varm” eller “het” till sin energinatur. Särskilt den sorts mat som kan stärka njurenergin. Sådan mat hjälper till att förbättra kroppens förmåga att stå emot kyla.

Man kan välja bland sädesslag, som vete eller olika hela korn, sojabönor, ärtor och grönsaker som gräslök, vitlök, kålrot eller blomkål. Att äta varma, kraftiga soppor och rostade nötter hjälper också att ge kroppen värme inifrån och håller oss välnärda.

Rostade mandlar kan hjälpa kroppen att hålla värmen.

Undvik rå mat under vintern så mycket det går, eftersom den brukar kyla ner kroppen.

Det hjälper också att äta mat med mycket protein och fibrer. Som proteinkälla på vintern är en av mina favoriter anka. Till ankkött kan man gärna ha ingefära, det hjälper matsmältningen. Kyckling är också bra. Den är ”varm” och energirik och innehåller mycket protein. Dessutom hjälper näringsämnena i kyckling till att förebygga förkylningar.

Matens förmåga att kyla eller värma kroppen

Enligt teorin om den kinesiska matens energier finns det fem olika kategorier:

Het, varm, svalkande, kall och neutral. Under olika årstider borde man äta olika slags mat, inklusive olika frukter.

När vädret börjar bli kallare på hösten borde vi äta färre meloner, såsom vattenmeloner, cantalopemelon, honungsmelon och gurka, som kallas “grön melon” på kinesiska. Om man äter mycket meloner på vintern kan man få diarré, eftersom de är ”svalkande” till sin natur.

Att äta enligt årstiderna är speciellt viktigt för äldre människor eftersom deras organ fungerar lite sämre och de tenderar att ha ”kall mage”.

Päron lindrar hosta.

Som den bästa frukten på vintern skulle jag föreslå päron. Päron är närande för ”yin” och binder fukt. Huden blir ofta tunnare och torr på vintern och det är lätt att få klåda. Att äta päron lindrar hosta och är bra mot torr hud som kliar.

Äpple är också en favorit på vintern. Både äpplen och päron är ”neutrala” till sin natur, vilket gör dem till de bästa frukterna på vintern.

 

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading


Rotfrukter är ett bra val för att hjälpa kroppen att hålla värmen. Man kan ångkoka, steka eller koka dem. (Foto: Cat Rooney/Epoch Times)
Rotfrukter är ett bra val för att hjälpa kroppen att hålla värmen. Man kan ångkoka, steka eller koka dem. (Foto: Cat Rooney/Epoch Times)

Ät ”yang”-mat i vinter

Ellen Wang

Enligt traditionell kinesisk medicin finns det ett nära samband mellan näringsriktig mat under vintern och att hitta balansen mellan yin och yang.

Maten vi äter skapar eller tar bort blockeringar i kroppens energikanaler. Den ändrar också qi (energi) och blodcirkulationen. Under den kalla vintern är det särskilt effektivt med näringsriktig mat för att förbättra hälsan och stärka immunförsvaret.

“Ge kroppen tillskott när den är svag, värm kroppen när den är kall”. Det här är en viktig princip inom traditionell kinesisk medicin. På vintern när det är kallt är nyckeln till att äta bra att följa naturens gång, det vill säga att äta efter säsong, och att tänka på att stärka ”yang”-energin i kroppen.

Värm inifrån när naturen kyler

Man ska äta mer mat som är “varm” eller “het” till sin energinatur. Särskilt den sorts mat som kan stärka njurenergin. Sådan mat hjälper till att förbättra kroppens förmåga att stå emot kyla.

Man kan välja bland sädesslag, som vete eller olika hela korn, sojabönor, ärtor och grönsaker som gräslök, vitlök, kålrot eller blomkål. Att äta varma, kraftiga soppor och rostade nötter hjälper också att ge kroppen värme inifrån och håller oss välnärda.

Rostade mandlar kan hjälpa kroppen att hålla värmen.

Undvik rå mat under vintern så mycket det går, eftersom den brukar kyla ner kroppen.

Det hjälper också att äta mat med mycket protein och fibrer. Som proteinkälla på vintern är en av mina favoriter anka. Till ankkött kan man gärna ha ingefära, det hjälper matsmältningen. Kyckling är också bra. Den är ”varm” och energirik och innehåller mycket protein. Dessutom hjälper näringsämnena i kyckling till att förebygga förkylningar.

Matens förmåga att kyla eller värma kroppen

Enligt teorin om den kinesiska matens energier finns det fem olika kategorier:

Het, varm, svalkande, kall och neutral. Under olika årstider borde man äta olika slags mat, inklusive olika frukter.

När vädret börjar bli kallare på hösten borde vi äta färre meloner, såsom vattenmeloner, cantalopemelon, honungsmelon och gurka, som kallas “grön melon” på kinesiska. Om man äter mycket meloner på vintern kan man få diarré, eftersom de är ”svalkande” till sin natur.

Att äta enligt årstiderna är speciellt viktigt för äldre människor eftersom deras organ fungerar lite sämre och de tenderar att ha ”kall mage”.

Päron lindrar hosta.

Som den bästa frukten på vintern skulle jag föreslå päron. Päron är närande för ”yin” och binder fukt. Huden blir ofta tunnare och torr på vintern och det är lätt att få klåda. Att äta päron lindrar hosta och är bra mot torr hud som kliar.

Äpple är också en favorit på vintern. Både äpplen och päron är ”neutrala” till sin natur, vilket gör dem till de bästa frukterna på vintern.

 

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025