Många av Donald Trumps motståndare hävdar att han är en fara för demokratin. Ligger det något i detta påstående, är det sant eller inte? För att svara på denna fråga måste man väga in att begreppet demokrati numera har en mycket vidare mening än bara fria val, skriver USA-experten Anders W. Edwardsson.
När den demokratiske senatorn Dick Durbin i förra veckan meddelade att han inte tänker ställa upp för omval 2026 lovade han att fortsätta kämpa för den amerikanska demokratin – som han beskrev som hotad av Donald Trump. Han blev därmed ännu en i raden av politiker och opinionsbildare som varnar för att Trumps återkomst utgör ”en fara för demokratin”.
Man behöver dock inte vara Trumpanhängare för att ifrågasätta sådana varningar. De är nämligen ofta mer vaga farhågor grundade i känslor än seriösa analyser baserade på fakta. Hittills har Trump heller inte gjort något mer skadligt för demokratin än vad många av hans företrädare har gjort – om man inte kraftigt omdefinierar vad begreppet betyder vill säga. Fast det är just det vissa gör – vilket i sin tur förklarar varför så många ändå tar anklagelserna på stort allvar.