Äldre får guldkant genom cykelskjuts
Växande internationell rörelse ska minska ensamhet
Järfälla kommun fick inspiration från Uppsala, där Cykling utan ålder har funnits i många år. En volontär kör två äldre i lådcykel i Uppsala, 7 november 2018. Foto: Cycling without age/ CC BY-ND 2.0


Järfälla kommun har just startat projektet ”Cykling utan ålder” med två el-assisterade lådcyklar. De ska ge äldre en möjlighet att komma ut och få känna vinden och uppleva omgivningen, berättar Madeleine Enström, aktivitetssamordnare vid mötesplats Kallhäll.

– Konceptet bygger på att bryta ensamhet och det jobbar vi som mötesplats mycket för att göra, säger Madeleine Enström.

På grund av pandemin kommer en person i taget att få åka, men det finns plats för två.

– Det här ska bli enormt roligt! Många blir ju väldigt glada. Vi bor i en väldigt fin kommun, med bra cykelvägar och man kommer nära naturen och vatten.

Enström och ett par kollegor kommer att utbilda volontärer som blir de som skjutsar runt seniorer som bor i kommunen. Volontärerna behöver ha god grundfysik och kunna klara tre mils cykling på en dag. Under utbildningen bedömer de även volontärernas lämplighet.

– Man kan verkligen inte cykla för fort. Det kan bli otäckt. Poängen är att man cyklar långsamt; det ska gå att prata samtidigt.

I många kommuner är det äldreboenden som köper in cyklarna till projektet, men i Järfälla är det träffpunkt Kallhäll som har dem och riktar sig till alla seniorer.

Nostalgi

Madeleine Enström säger att många har bott länge i kommunen.

– Det kan vara härligt att bara åka förbi sin egen gamla adress för att titta. Mycket har ju byggts i Järfälla och det kan vara kul att se. Det är nästan så att man inte känner igen sig på vissa ställen.

Lådcyklarna har två hjul fram och ett bak. Det finns också bälte och en ”åkpåse” som ger skydd mot vind och en del kyla.

Järfälla kommun har köpt in två cyklar, men Enström ser gärna att det blir fler om efterfrågan blir stor. Då kan företagssponsring vara en möjlighet, menar hon och berättar att en cykel kostar 60 000-80 000 kronor.

– Det är viktigt att det är rejäla grejor.

Madeleine Enström från Kallhälls mötesplats och Helena Levin från Jakobsbergs mötesplats Mingla testar cyklarna tillsammans med Sven Jansson och Gerda Feltsen. Foto: Karoline Lundvall/Järfälla kommun

Uppskattat koncept

Idén fick de vid ett besök i Uppsala för några år sedan där ”Cykling utan ålder” har funnits länge.

– Redan då var vi eld och lågor. Det är ett bra koncept som har funnits länge. Det är tydligt att det är väldigt uppskattat.

Nyligen fick några provåka med Madeleine Enström.

– De blir jätteglada på en gång. Man får snabbt positiv respons.

Om vädret och underlaget tillåter hoppas hon att de kan erbjuda cykelturer även på vintern, då med dubbdäck.

Cykling utan ålder” startade 2012 i Köpenhamn och har sedan dess spridit sig till över 50 länder och engagerat över 33 000 volontärer. Enligt webbsidan har över 1,5 miljoner människor åkt med deras lastcyklar. Kalle Albjär och hans kompisar startade det 2015 i Sverige tillsammans med Malmö stad. Ideella föreningen Cykling utan ålder bildades 2017 och projektet finns nu i över 30 svenska kommuner.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.