Albiner dödas i Tanzania
Mariam, en 28-årig tanzanisk albinokvinna, är gravid i femte månaden. I oktober överlevde hon mirakulöst en attack i vilken hennes båda armar kapades av. Häxdoktorerna är bakom denna våg av attacker på albiner i Tanzania, vars kroppsdelar används i drycker som häxdoktorerna påstår bringa god lycka och göra människorna rika. (Foto: Jospehat Mwanzi)


– Idén bakom det är att albiner ser annorlunda ut, särskilt i Afrika, eftersom det inte är en kontinent med vit befolkning och 95 procent av barn med albinism är födda av föräldrar som båda är svarta. Du kan föreställa dig hur det känns om du är svart och du plötsligt har ett barn som är vitare än de flesta vita och du har ingen aning om att orsaken till det är en genetisk rubbning.

För albiner i Tanzania är livet nuförtiden fullt av faror.

För den grymmaste handeln, som underblåses av vidskepelse, fattigdom och girighet, jagas och slaktas personer med albinism för sina kroppsdelar i detta östafrikanska land. Kroppsdelarna säljs till häxdoktorer som använder dem som ingredienser i drycker som de påstår bringa lycka och göra människorna rika.

I det senaste fallet dödades en 13-årig albinoflicka när angriparna hoppade på henne och högg av hennes armar och ben när hon gick i närheten av sin hemby. Hon var det 27:e offret i år.

En utredning av en BBC-korrespondent visade att häxdoktorer, som ofta betraktas som övernaturliga varelser i Afrika, ligger bakom morden. De använder hår, könsorgan, ben, bröst, fingrar, tunga och blod för att göra så kallade trolldomsdrycker.

– Många är omedvetna om att albinism är en genetisk rubbning som orsakas av en brist på pigmentering i hud, ögon och hår – vidskepelse kring albinism är vanlig och häxdoktorerna medverkar till detta, säger Peter Ash från Vancouver. Ash är grundare av ‘Under the Same Sun’, en stödorganisation för personer med albinism.

– Idén bakom det är att albiner ser annorlunda ut, särskilt i Afrika, eftersom det inte är en kontinent med vit befolkning och 95 procent av barnen med albinism är födda av föräldrar som båda är svarta. Du kan föreställa dig hur det känns om du är svart och du plötsligt har ett barn som är vitare än de flesta vita och du har ingen aning om att det är en genetisk rubbning.

Ash, som själv är albino, tillbringade tio dagar i oktober i Tanzania där han träffade regeringstjänstemän för att tala för albinernas sak och väcka medvetenhet om morden.

Ash hade säkerhetsskydd under hela besöket. På landsbygden Mwanza, som har det högsta antalet mord, träffade han en mor som berättade en skräckhistoria om hur hennes 10-åriga albinodotter nyligen dödats.

Angriparna bröt sig in i familjens hydda under natten och stängde in barnen i ett av rummen. Medan hennes bror såg på skar männen av barnets hals och tömde henne på blod som de drack på plats. Därefter hackade de av hennes lemmar och sprang iväg.

– De tar allt vad de kan få och springer sedan iväg. Om ingen finns i närheten tar de vanligen alla lemmarna och huvudet, sade Ash

För att göra ont värre återvänder angriparna ofta, efter att offrets bål är begravd, och plundrar graven på ben och ytterligare kroppsdelar. För att förhindra detta måste gravarna täckas med cement eller offren begravas inne i huset.

Ash säger att man för ett ben eller en arm kan få 1000-3000 dollar – stora pengar i ett land där den årliga genomsnittslönen är bara 800 dollar.

Tanzanias president Jakaya Kikwete har beslutat att slå ned på dem som arbetar med den svarta marknaden för kroppsdelar och hittills har 173 häxdoktorer och fem poliser gripits. Tanzania har fortfarande dödsstraff (även om det inte har använts på 27 år) och Kikwete har sagt att personer som dömts för mordet på albiner kommer att hängas. Men ingen har ställts inför rätta och situationen kompliceras av det faktum att många poliser och politiker själva är häxdoktorernas kunder.

BBC erhöll bevis som tyder på att polisen är inblandad i svindeln men polisen har avvisat detta påstående. Ash säger att polisen tvingar häxdoktorerna betala pengar för att inte gripa dem. Man tror att häxdoktorerna i sin tur utövar utpressning mot polisen och hotar med att göra det känt att de använder häxdoktorernas tjänster

De hänsynslösa morden har lett till en utbredd oro bland Tanzanias albiner och de som har råd flyttar till städerna där de känner sig säkrare. Mer än 60 albinobarn vistas för närvarande på en skola nära Mwanza för att få skydd mot angripare.

Hon Al-Shaymaa Kwegyir, landets första albinoriksdagsledamot, utsågs tidigare i år till att leda en kommission angående attackerna, vilket är en betydande händelse då det är ovanligt för albiner att ha myndighetsposter i Tanzania.

– Jag känner mig rädd ibland, eftersom dessa mördare jagar albiner som de jagar djur i skogen. Vi lever under hot. Vi är oroade över att bli angripna när som helst, säger Kwegyir.

Kwegyir arbetar för att skapa medvetenhet om morden på nationell och internationell nivå. Hon har också rest till byar på landsbygden, med säkerhetsskydd, och hennes ansträngningar för att visa att albiner förtjänar respekt börjar ge resultat, säger hon.

– Människorna börjar nu förstå att albiner är människor som alla andra människor. Men mördarna tycker inte om när jag går till byarna eftersom de vet att jag utbildar folk.

I hundratals år dödades albinospädbarnen rutinmässigt i Afrika, ofta på uppdrag av föräldrarna. Det fanns en tro att albinerna var europeiska spöken, en förbannelse på familjen från gudarna, eller att mamman hade haft sex med en vit man.

Även om albinobarnen inte längre dödas vid födseln finns det fortfarande en utbredd stigmatisering och diskriminering av albiner i Afrika. I Tanzania, som har en ovanligt hög förekomst av albinism, används det nedsättande namnet ”zeru zeru” eller en spökliknande varelse, om albiner.

På grund av brist på pigmentet melanin är albinerna känsliga för solen och extremt utsatta för hudcancer. De lider också av problem med synen och som ett resultat hamnar de på efterkälken i skolan och är ofta lämnade utan möjlighet att försörja sig.

Morden sprider sig nu till omgivande länder som Burundi, Kongo, Kenya och Uganda varifrån kroppsdelarna smugglas in i Tanzania och säljs där. Man tror att tanzaniska mördare börjar jaga albiner i grannländerna på grund av extra noga polisutredningar i Tanzania.

Ash planerar på att öppna en filial av ‘Under the Same Sun’ i Tanzania som kommer att arbeta med regeringstjänstemän och icke-statliga organisationer för att försvara albinernas rättigheter och samtidigt ge dem moraliskt stöd för att hjälpa dem att ”stärka sig”.

– Min linje i Tanzania var, och är fortfarande, att mitt folk håller på att jagas. Jag är inte tanzanier men jag har samma genetiska kod som de har, de är mina bröder och systrar och jag kan inte göra annat än känna mig personligen vara involverad i detta, sade han.

 

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/world/albinos-tanzania-8069.html


Peter Ash och MP Al-Shaymaa Kwegyir hälsar på barnen i en skola där albinobarnen har vistats för att undkomma angripare som jagar efter kroppsdelar (Foto: Don Sawatzky/Under the Same Sun)

Peter Ash och MP Al-Shaymaa Kwegyir hälsar på barnen i en skola där albinobarnen har vistats för att undkomma angripare som jagar efter kroppsdelar (Foto: Don Sawatzky/Under the Same Sun)