Xi Jinping uppmanar Kinas marinkår: Fokusera på "förberedelser för krig"
Kinas militära tryck på Taiwan har eskalerat kraftigt den senaste tiden
Kinas president Xi Jinping. Foto: Lintao Zhang/Getty Images


Den kinesiske ledaren Xi Jinping säger till landets marinsoldater att lägga "all [sin] tanke och energi på att förbereda sig för krig", medan regimen fortsätter att sätta press på Taiwan.

Under en inspektion av en marinbas i staden Chaozhou i södra Kina den 13 oktober, sade Xi till trupperna att fokusera på att förbereda sig för krig och "upprätthålla en hög beredskap", enligt den kinesiska militärens officiella publikation. Xi är högste ansvarige för det kinesiska kommunistpartiets (KKP) väpnade styrkor, känt som Folkets befrielsearmé (FBA).

Xi betonade KKP:s ”absoluta ledarskap över de väpnade styrkorna” och behovet av att ”garantera att trupperna är helt lojala, rena och tillförlitliga”, enligt den kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua. Han talade också om att "förmedla den röda genen" bland FBA:s marinsoldater och utveckla en stridsanda av "att inte frukta lidande eller död".

Ökat militärt tryck på Taiwan

Yttrandet kommer när regimen kraftigt har eskalerat det militära trycket på Taiwan de senaste månaderna. KKP betraktar den självstyrda ön som en del av sitt territorium och har aldrig uteslutit att använda våld för att föra den under partiets kontroll.

FBA:s flygvapen har korsat den känsliga ”medianlinjen” i Taiwansundet – en avgränsning som har fungerat som en inofficiell buffertzon – nästan 50 gånger hittills i år, det högsta antalet sedan 1990.

Från och med den 7 oktober har PLA skickat 1710 flygplan och 1029 fartyg till Taiwans försvarszon, vilket har fått ön att skicka upp nästan 3000 jetflygplan som svar, enligt Taiwans försvarsminister Yen De-Fa.

Taiwans president Tsai Ing-wen skildrade, i ett tal för att fira öns nationaldag förra veckan, regimen som en angripare i regionen, samtidigt som hon sade att hon var villig att föra samtal med Peking. Samma dag genomförde regimen storskaliga militära öinvasionsövningar på Kinas södra kust mittemot Taiwan.

Som svar anklagade Peking Tsai för att ha en ”konfronterande och fientlig” mentalitet gentemot regimen.

En del av Xis "Kinadröm" 

Wang Juntao, USA-baserad kinesisk demokratiaktivist och forskare, tror att Xi syftar till att utkämpa ett krig 2027 – året som markerar 100-årsjubileet för grundandet av FBA.

– Han vill utkämpa ett krig och uppnå status som en ”stor militärgeneral”, säger Wang till den kinesiska utgåvan av Epoch Times.

Han menar att den här planen är en dold del av Xis "Kinadröm", som försöker omvandla landet till en global stormakt 2049 – det 100:e året sedan partiet tog över Kina.

– Amerikanerna tittar redan mycket noga på honom [Xi]. Men han måste förbereda sig för krig, säger Wang.

Enligt Wang har FBA dock inte kapacitet att invadera Taiwan under de närmaste två till tre åren, men kan försöka ta en av dess yttre öar, som Kinmen och Matsu, som ligger närmare Kina.

Retar upp Peking

Under tiden har USA intensifierat sitt samarbete med Taiwan de senaste månaderna och dragit på sig Pekings ilska. Washington fortsätter med stora vapenförsäljningar till ön, inklusive ett missilförsvarssystem och avancerade drönare, rapporterar Reuters den 13 oktober, med hänvisning till anonyma källor som är insatta i situationen.

På onsdagen seglade ett amerikanskt krigsfartyg genom Taiwansundet i en "rutinmässig" passage, sade den amerikanska militären den 15 oktober, vilket framkallade ett argt svar från FBA.

– Fartygets genomfart genom Taiwansundet visar USA:s engagemang för ett fritt och öppet Indo-Stillahavsområde, säger US Pacific Fleet i ett uttalande.

Medan regimen anser att sådana handlingar bryter mot dess suveränitet, anser USA och många andra länder Taiwansundet vara en del av internationella vatten och därför öppet för passage.

Följ Cathy på Twitter: @CathyHe_ET

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.