Ny dokumentärfilm om Taiwan och risken för kinesisk invasion
Deutsche Welles dokumentärfilm om Taiwan och risken för en kinesisk invasion släpptes den 18 september 2020. Foto: Skärmavbild/Youtube


En av de allra vanligaste läsarfrågorna jag brukar få är huruvida Kina kommer invadera Taiwan och i så fall när. Detta särskilt eftersom den kinesiska militärens provokationer i form av intrång på taiwanesiskt luftrum och militärövningar i landets närhet har ökat betydligt bara sedan sommaren.

Bara denna helg har dussintals kinesiska stridflygplan redan tagit sig in i den taiwanesiska luftzonen för identifiering. Bland annat Taiwan News rapporterar om hur 18 plan tog sig över denna gräns under fredagen, och 19 under lördag morgon, vilket tvingade Taiwans flygvapen att återigen skicka upp egna stridsflygplan för att jaga iväg de kinesiska.

Och som jag skrev i förra veckans upplaga av InBeijing Premium nyhetsbrev, så genomförde Kinas militär nyligen stora övningar där man bland annat omringade en av de utliggande öar som är mycket svåra för Taiwans militär att försvara.

Ofta följer Kinas militära provokationer på handlingar som kinesiska myndigheter själva upplever som provocerande. Veckans kavalkad av stridsflygplan kommer exempelvis samtidigt som USA skickat en viceminister vid namn Keith Krach till Taiwan; Kach är den högst rankade amerikanska politikern att besöka Taiwan på över 40 år.

Men det är ändå ett otvetydigt mönster att de kinesiska militära provokationerna av detta slag blir såväl vanligare som mer omfattande. Eftersom det internationella samfundet knappt reagerade efter att Kina tog total kontroll över Hongkong, räknar man nog kallt med i Peking att en militär upptrappning kring Taiwan också kan ske relativt ostraffat.

Under gårdagen släppte Deutsche Welle den timslånga dokumentärfilmen “Taiwan: Chinas Next Target?” som reder ut faran med denna militär upptrappning, samt reflekterar över tre stycken olika scenarier där Kina vidtar militära åtgärder mot Taiwan.

Deutsche Welle är ett av de utländska medieföretag som har allra störst närvaro på Taiwan. I slutet av 2018 bestämde man sig nämligen för att öppna sitt Asienkontor med fyra heltidsanställda i Taipei snarare än Hongkong eller det kinesiska fastlandet, på grund av den negativa utvecklingen för pressfriheten där.

Denna nya dokumentärfilm är alltså till stor del gjord på plats i Taipei, då byrån här innebär stor kunskap om och tillgång till Taiwan för det tyska medieföretaget. Se hela dokumentären nedan, eller på Youtube via denna länk:

Filmen ger först en kort bakgrund till Taiwans nuvarande situation samt varför Kina vill ta över landet, och fortsätter sedan med fokus på hotbilden och tre olika scenarier av kinesisk militär aktion mot Taiwan.

Kort sagt så ger dokumentären alltså en helhetsbild kring den så kallade “Taiwan-frågan”, i synnerhet med hjälp av en hel rad intressanta intervjuer som bland annat innefattar Taiwans utrikesminister Joseph Wu.

Denna text publicerades först på nyhetsbloggen InBeijing. Den återges här med författaren Jojje Olssons tillstånd. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Jojje Olsson är journalist och författare bosatt i Taipei sedan 2016. Han levde tidigare i Peking i åtta år, men är nu svartlistad från Kina på grund av sitt arbete. Jojje har skrivit för över 100 svenska tidningar och jobbar nu på sin sjätte bok om Kina. Han har sedan 2010 drivit bloggen InBeijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina. Här finns också InBeijings nyhetsbrev.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.