Vissa vaccin ökar risken för hjärtsjukdomar

Pop-up vaccination utanför Lynn Family Stadium i Louisville, Kentucky. Foto: Jon Cherry/Getty Images


Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, kommer med en varning om att risken för att drabbas av en ovanlig hjärtsjukdom ökar bland unga män efter att de tagit Moderna- och Pfizer-vaccin.

FDA offentliggjorde tidigare den här månaden att man skulle lägga till en varning efter att USA:s smittskyddsinstitut, CDC, rapporterat att hjärtinflammation är vanligare – antingen i form av hjärtmuskelinflammation eller inflammation i hjärtsäcken – bland unga vuxna och barn efter att de fått något av de båda vaccinen vilka båda riktar in sig på mRNA.

Den 25 juni sade myndigheten att man ska ändra den amerikanska bipacksedeln om en ”ökad risk för myokardit (hjärtmuskelinflammation) och perikardit (inflammation i hjärtsäcken) efter vaccination” vid användande av Pfizer- och Modernasprutorna. Pfizer- och Modernavaccinen använder sig av mRNA-teknik och kräver två doser, medan Johnsson & Johnssonvaccinet använder sig av ett modifierat adenovirus vilket kräver en enskild dos.

Amerikansk sjukvård säger att risken för att utveckla hjärtmuskelinflammation vägs upp av vaccinets fördelar.

– Risken för att få myokardit och perikardit är väldigt liten med tanke på hur många doser som har delats ut, sade Janet Woodcock, chefen för FDA, i ett uttalande förra veckan.

– Fördelarna med att vaccineras mot covid-19 är fortfarande större än nackdelarna, med tanke på riskerna med covid-19 och de tillhörande potentiellt allvarliga komplikationerna, sade Woodcock.

Varningarna som har utfärdats av FDA säger att det kan finnas en större risk ”speciellt efter den andra dosen och då med symptom inom några dagar efter vaccinationen”.

– Utöver detta står det på bipacksedeln att de som vaccinerats bör söka vård om de upplever bröstsmärta, andnöd eller har en hög puls, hjärtklappning eller bultande hjärta efter vaccinationen, sade myndigheten.

– FDA och CDC övervakar inkommande rapporter, samlar mer information och kommer följa upp och utvärdera långsiktiga resultat över tid.

Över 1 200 fall av perikardit och myokardit har upptäckts bland individer som är 30 år eller yngre, enligt CDC:s senaste rapport.

Förekomsten, baserad på information i FDA och CDC:s vaccinrapporteringssystem (VAERS), är högre än vanligt bland unga män.

Bland pojkar mellan 12 och 17 år bör det förväntade antalet fall vara 2 under en 21-dagarsperiod. Denna siffra är nu uppe i 32 fall under perioden fram till 11 juni. För unga män mellan 18 och 24 år är det förväntade antalet 3 fall på en 34-dagarsperiod. Denna siffra är nu uppe i 47.

Även Israel har varnat för detta.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!