Krogar och arenor får öppna upp

Socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson presenterade lättade restriktioner vid en pressträff. Foto: Stina Stjernkvist/TT


Restauranger och krogar får ha öppet längre och fler gäster får sitta vid varje bord. Och på stora arrangemang utomhus kan många tusen personer tillåtas i publiken. De lättade restriktionerna gäller från och med torsdag.

Då gäller att en publik på upp till 300 personer tillåts inomhus. Utomhus gäller 3 000 eller mer om omständigheterna medger.

– Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin, säger socialminister Lena Hallengren (S) som ihop med kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens (FHM) generaldirektör Johan Carlson presenterade de lättade restriktionerna på en pressträff.

Enligt regeringens plan för avveckling av restriktioner infaller nivå två den 1 juli. Uppmjukningen sker tack vare att smittspridningen har minskat stadigt sedan början på maj. På måndagen intensivvårdades bara 55 patienter för covid-19. 57 procent av Sveriges vuxna befolkning har fått minst en dos vaccin. Var tredje vuxen är fullvaccinerad.

Fria öppettider

Som en följd av den minskade smittspridningen slopas ett antal restriktioner. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare går bra att hålla och uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka.

De begränsade öppettiderna för restauranger och krogar slopas och antalet tillåtna gäster vid varje bord inomhus utökas från fyra till åtta personer. Utomhus slopas begränsningarna för storleken på sällskapen. Även fortsättningsvis ska sällskap sitta ner och kunna hålla avstånd, såväl inomhus som utomhus.

– Vi är många som längtar och längtat efter att få umgås igen. Men jag vill påminna om att ska vi fortsätta åt rätt håll krävs att vi fortsätter att vaccinera oss, säger Amanda Lind.

Upp mot 15 000

Även publiktaket vid offentliga tillställningar höjs. Hur många som får delta beror på om det är inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser.

Särskilda regler gäller vid evenemang utomhus som delats upp i sektioner vilket gör det möjligt med tusentals åskådare på stora arenor så länge varje sektion om 3 000 sittande åskådare hålls smittsäkert avskild från de andra sektionerna.

– Med sektionering menas att varje deltagare per sektion inte ska komma i kontakt med några andra sektioner. Man ska ha separat in- och utpassage och separata servicefaciliteter som toaletter och serveringsställen. Tanken är att publiken i de olika sektionerna inte ska möta publik från andra sektioner varken under eller i direkt anslutning till ett arrangemang, säger Amanda Lind (MP) till TT.

Hon bekräftar att det kan bli möjligt med publik på exempelvis 9 000, 12 000 eller 15 000 personer på stora arenor.

Fotbollen planerar

En förutsättning för sektionering är att arrangören följer FHM:s föreskrifter om till exempel avstånd. Inom varje sektion gäller att de 3 000 ska sitta med max fyra personer per sällskap och minst en meter mellan respektive sällskap.

Amanda Lind berättar att hon har fått signaler från fotbollsklubbar att de planerar att släppa in publik i flera sektioner. Klubbarna får ansöka hos polisen om tillstånd och för tillsynen står länsstyrelsen.

I kollektivtrafiken gäller att om det går att välja annat färdmedel ska man göra det, man ska hålla avstånd och undvika trängsel. Rekommendationen om munskydd upphör också den 1 juli.

Inom handeln försvinner rekommendationen om att handla ensam.

Risken inte över

Riskerna med pandemin och covid är inte över, påpekar Johan Carlson, och för det privata umgänget gäller fortsatt försiktighet:

– Man ska iaktta distans, tvätta händerna, inte träffas om man har symptom och i första hand ses utomhus.

Under sommaren räknar regeringen med gå vidare med den femstegsplan som tidigare presenterats och i höst väntar sannolikt ytterligare lättnader.

– Så här långt följer vi planen som vi presenterade tidigare. Ambitionen är att vi kan hålla oss efter det, steg 3 den 15 juli och steg 4 och 5 i september, säger Lena Hallengren.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur mat och dryck får serveras utomhus.

(TT/Lars Pedersen)

(TT/Krister Zeidler)

(TT/Anja Haglund)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Regeringens femstegsplan

(TT)

Steg 1: den 1 juni

50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser). Tivolinöjen och marknader undantas från de deltagartak som gällt för offentliga sammankomster. Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.

Vuxna idrottare får tävla utomhus. Folkhälsomyndigheten (FHM) avråder inte längre från mindre läger och idrottscuper för barn.

FHM tar också bort rekommendationen om att bedriva all vuxenutbildning på distans. Det gäller universitet, högskolor, kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolan och folkhögskolan.

Steg 2: den 1 juli

Upp till 300 personer tillåts i publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare får hållas. För demonstrationer utomhus tillåts upp till 1 800 deltagare

Uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka. Inom handeln tas rekommendationen om att handla ensam bort.

De begränsade öppettiderna för restauranger och krogar slopas och antalet gäster vid varje bord inomhus höjs från fyra till åtta personer. Utomhus slopas begränsningarna för storleken på sällskapet.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare. FHM:s råd till enskilda idrottsutövare och motionärer dras tillbaka helt.

Föreningslivet ska inte längre avrådas från att hålla möten.

Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken tas bort.

Steg 3: den 15 juli

Regler för hur många personer som får vistas på ytor av olika storlek inom- eller utomhus dras tillbaka.

Reglerna om passagerarbegränsningar i långväga kollektivtrafik dras tillbaka.

Steg 4: i september

Alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller träffas privat, stryks. Reglerna om hur många som får sitta vid samma bord på serveringsställen lättas.

Steg 5: inget datum satt

Alla restriktioner som då finns kvar ska lyftas. Det lär då handla om trängselregler på offentliga platser. Myndigheter ska inte längre behöva låta sina anställda arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndighetens särskilda coronaråd om att undvika trängsel, tvätta händerna och jobba hemma tas tillbaka.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.