loadingDet örtkryddade lammet är en given klassiker på påskbordet, såväl som det godisfyllda påskägget. Här får du tips på drycker till båda.Foto: Shutterstock
Det örtkryddade lammet är en given klassiker på påskbordet, såväl som det godisfyllda påskägget. Här får du tips på drycker till båda.Foto: Shutterstock
Kultur

Vin & Dryck: Traditionell påskdryck är mer än vin

Camilla Wahlman

Vin har sin givna plats vid det kristna ceremoniella firandet av påsken, men har också blivit älskat som matchning till påsklammet. Den mest populära drycken är dock påskmusten. Vår dryckesexpert Camilla Wahlman lyfter den här gången fram åtta favoriter till påskbordets alla läckerheter.


Jag dricker sällan eller aldrig läsk. Med ett undantag: jul- och påskmust. Det är något med smakintensiteten, med den söta smaken som ändå känns balanserad och med harmonin som bildas mellan musten och köttbullarna, revbensspjällen och sillsorterna. Eller så handlar det kanske mest om att julmusten varit med vid de stora högtiderna ända sedan min uppväxt.

Jag är inte ensam om denna kärlek till must. Julmust och påskmust är de populäraste dryckerna till våra två största högtider. I dag dricker vi svenskar över 10 miljoner liter påskmust varje år och försäljningen ökar hela tiden, berättar Henric Byström som är kommunikationschef på Carlsberg. Mest är det lightversionen som ökar.

Om: Trappistölets historia

Det är bara kloster av trappistorden som följer dessa regler som får kalla sin öl Trappist.

1. Munkarna ska göra eller övervaka bryggningen.

2. Klostret är i första hand kloster, i andra hand bryggeri.

3. Ölen får inte säljas med vinst.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDet örtkryddade lammet är en given klassiker på påskbordet, såväl som det godisfyllda påskägget. Här får du tips på drycker till båda.Foto: Shutterstock
Det örtkryddade lammet är en given klassiker på påskbordet, såväl som det godisfyllda påskägget. Här får du tips på drycker till båda.Foto: Shutterstock
Kultur

Vin & Dryck: Traditionell påskdryck är mer än vin

Camilla Wahlman

Vin har sin givna plats vid det kristna ceremoniella firandet av påsken, men har också blivit älskat som matchning till påsklammet. Den mest populära drycken är dock påskmusten. Vår dryckesexpert Camilla Wahlman lyfter den här gången fram åtta favoriter till påskbordets alla läckerheter.


Jag dricker sällan eller aldrig läsk. Med ett undantag: jul- och påskmust. Det är något med smakintensiteten, med den söta smaken som ändå känns balanserad och med harmonin som bildas mellan musten och köttbullarna, revbensspjällen och sillsorterna. Eller så handlar det kanske mest om att julmusten varit med vid de stora högtiderna ända sedan min uppväxt.

Jag är inte ensam om denna kärlek till must. Julmust och påskmust är de populäraste dryckerna till våra två största högtider. I dag dricker vi svenskar över 10 miljoner liter påskmust varje år och försäljningen ökar hela tiden, berättar Henric Byström som är kommunikationschef på Carlsberg. Mest är det lightversionen som ökar.

Om: Trappistölets historia

Det är bara kloster av trappistorden som följer dessa regler som får kalla sin öl Trappist.

1. Munkarna ska göra eller övervaka bryggningen.

2. Klostret är i första hand kloster, i andra hand bryggeri.

3. Ölen får inte säljas med vinst.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024