loadingSolen som är så viktig under druvans mognad, blir tvärtom skadlig för det färdiga vinet. Foto: Angyalosi Beata
Solen som är så viktig under druvans mognad, blir tvärtom skadlig för det färdiga vinet. Foto: Angyalosi Beata
Kultur

Vin & Dryck: Strävt och syrligt är bra när du ska lagra vin

Camilla Wahlman

Ett vin är en levande produkt som fortsätter att förändras efter att det skapats. För att det ska åldras med värdighet behöver du ta hänsyn till några egenskaper i vinet. Vår vinexpert Camilla Wahlman förklarar närmare i veckans vinreportage.


Ett par goda vänner till mig köpte ett hus i Spanien för något år sedan. Vinintresserade som de är blev köpet extra spännande när de upptäckte att de förra ägarna lämnat kvar fem gamla viner hängande i en ställning på köksväggen.

Som en mycket uppskattad 50-årspresent bjöd vännerna in mig till öppning och avsmakning av vinerna. Det var fantastiskt spännande att dyka in i historien och smaka viner som lagrats på alldeles fel sätt i, enligt säljaren, minst 26 år. Det visade sig att två viner var odrickbara, två var intressanta och ett av vinerna var riktigt gott!

Om: Så bör du skydda vinet under lagring

1. Platsen ska vara mörk.

2. Gärna svalt, optimal temperatur runt 12 grader.

3. Fuktigt, så att korkarna inte torkar ut.

4. Stilla, utan vibrationer.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingSolen som är så viktig under druvans mognad, blir tvärtom skadlig för det färdiga vinet. Foto: Angyalosi Beata
Solen som är så viktig under druvans mognad, blir tvärtom skadlig för det färdiga vinet. Foto: Angyalosi Beata
Kultur

Vin & Dryck: Strävt och syrligt är bra när du ska lagra vin

Camilla Wahlman

Ett vin är en levande produkt som fortsätter att förändras efter att det skapats. För att det ska åldras med värdighet behöver du ta hänsyn till några egenskaper i vinet. Vår vinexpert Camilla Wahlman förklarar närmare i veckans vinreportage.


Ett par goda vänner till mig köpte ett hus i Spanien för något år sedan. Vinintresserade som de är blev köpet extra spännande när de upptäckte att de förra ägarna lämnat kvar fem gamla viner hängande i en ställning på köksväggen.

Som en mycket uppskattad 50-årspresent bjöd vännerna in mig till öppning och avsmakning av vinerna. Det var fantastiskt spännande att dyka in i historien och smaka viner som lagrats på alldeles fel sätt i, enligt säljaren, minst 26 år. Det visade sig att två viner var odrickbara, två var intressanta och ett av vinerna var riktigt gott!

Om: Så bör du skydda vinet under lagring

1. Platsen ska vara mörk.

2. Gärna svalt, optimal temperatur runt 12 grader.

3. Fuktigt, så att korkarna inte torkar ut.

4. Stilla, utan vibrationer.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024