Victorias bokträd får nytt liv

Susanne Demånes verk Genesis är hugget ur ett bokträd vars rötter fortfarande är väl fästa i marken. Skulpturen har en höjd på fem meter. Foto: Anton Nilsson


Susanne Demåne är känd för sina träskulpturer i naturlig storlek. Under Ölands skördefest invigdes hennes senaste skulptur Genesis i Engelska parken på Sollidens slott.

Sollidens slott uppfördes som sommarbostad för den blivande drottningen Victoria och stod klart 1906. Drottningen var mycket aktiv i planeringen av såväl bostaden som parkerna runt omkring. Hon var själv med och bestämde vilka träd som skulle planteras och var.

I Engelska parken planterades vid den tiden ett bokträd. Trädet kom troligtvis från södra Tyskland. Boken växte men började för några år sedan bli skör för att sedan dö. Den del av det döda trädet som var kvar var fortfarande fem meter högt, och i somras fick konstnären Susanne Demåne äran att forma om detta över hundra år gamla träd till en skulptur.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!