Vårdsystemet får kritik: SKR och regionerna har misslyckats

Sjukhusläkarna och riksdagspartier vill se ökad nationell styrning

När vårdplatserna tar slut vårdas folk i stället bakom draperier på akuten, som överbeläggningar i korridorer eller på vårdavdelningar som inte har rätt kompetens. Foto: Sofia Drevemo


Trots försök att vända vårdsituationen har regionerna och Sveriges kommuner och regioner, SKR, inte lyckats. Nu kräver Sjukhusläkarna ökad transparens och att man lyssnar på vårdprofessionen för att lösa problemen.

Larmen om brist på vårdplatser, ohållbar arbetsmiljö och växande vårdköer hörs allt oftare från hälso- och sjukvården i Sverige. Patientsäkerheten hotas och situationen tär på vårdpersonalen. Många har valt att sluta.

Yrkesföreningen Sjukhusläkarna riktar nu kritik mot både regionerna, som är den största arbetsgivaren för hälso- och sjukvårdspersonal, och SKR, arbetsgivar- och intresseorganisation för landets regioner och kommuner, för att man brister i sitt ansvar och inte har vidtagit de åtgärder som krävs för att förbättra situationen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!