Vårdcentral felvaccinerade 89 barn – utförde även privata omskärelser


En vårdcentral i Göteborg ska ha felvaccinerat 89 barn och utfört privata omskärelser i lokalerna. Samtidigt har dessa besök anmälts till kommunen för att få ut ersättning. Det visar en granskning som regionen har gjort, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Det handlar om vårdcentralen Östra Göteborg. Västra Götalandsregionen hittade en rad fel och brister under den ordinarie uppföljningen.

Efter det har Koncernkontoret gjort en fördjupande granskning och hittat ännu fler fel och brister. Det är så pass allvarligt att man menar att det föreligger fara för patientsäkerheten.

Stora brister

Man har sett stora brister vad gäller kvalitét, bemanning och tillgänglighet. Bland annat menar man att personer med utländsk läkarutbildning och utan svensk legitimation ska ha arbetat på heltid som läkare på vårdcentralen utan handledning.

– Att använda obehörig personal ligger i strid med patientsäkerhetslagen, säger Maria Emanuelsson, handläggare på Koncernkontoret för Västra Götalandsregionen, till tv-kanalen.

Granskningen visar också att vårdcentralen har utfört omskärelser av pojkar i lokalerna i privat regi. De ska främst ha utförts på helger, men även på vardagar.

Omskärelserna ingår inte i det nationella barnhälsovårdsprogrammet. Men trots att det har skett i privat regi har man registrerat dem som besök på vårdcentralen. Regionen har därmed betalat ut ersättning för patientbesök. Man har även fått ersättning för tolk.

Enligt granskningsrapporten har 89 barn fått för låg dos vaccin vid 5-årskontrollen. Journaler visar också ofullständig vaccinationsstatus eller att uppgifter om vaccination saknas.

Enligt vårdcentralen är kritiken i rapporten felaktig och man menar att alla brister som har uppmärksammats har åtgärdats. Enligt verksamhetschefen ska de obehöriga läkarna ha arbetat under ständig översyn och handledning bredvid legitimerade läkare. Samtidigt påpekar han att de inte längre jobbar kvar på vårdcentralen.

”Mycket på fötterna”

Ann-Christine Andersson (S), andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg, säger till tv-kanalen att man har ”gjort en väldigt noggrann analys, av flera medicinskt sakkunniga, och de som är kunniga på hur man följer upp avtal”.

– De har hållit på ganska länge och de har mycket på fötterna, så jag lutar mig mot tjänstemännens bedömning.

Vårdcentralen har cirka 4 100 patienter och är fortfarande i drift. Hälso- och sjukvårdsnämnden har föreslagit att man ska stänga den. På fredag tänker man fatta beslut huruvida man ska avbryta avtalet med vårdcentralen.

Detta är tredje fallet på kort tid vad gäller kritik av vårdcentraler. I början av januari dömdes en läkare som ägde Angered Care till fängelse för grovt bokföringsbrott. Han hade plundrat vårdcentralen och fört pengar utomlands, vilket uppmärksammades av Göteborgs-Posten.

I november 2017 bestämde politikerna att vårdcentralen skulle stängas då man ansåg att patientsäkerheten hotades. Hälso- och sjukvårdsnämnden hade upptäckt brister vad gäller läkarkompetens och utrustning.

I juli avslöjade SVT att asylsökande bokades in på ständiga återbesök på vårdcentralen för småsaker som lätt förkylning och huvudvärk. För varje besök tjänade Angered Care 1 400 kronor under året 2015.

I december gjorde man en regional kontroll på Åmåls enda vårdcentral. Det visade sig att man använde läkare som saknade både formell och reell kompetens. Enligt SVT har 63 procent av de granskade journalerna visat brister vad gäller patientsäkerhet.