Vara med naturen: 5 skäl till att plocka nässlor
Josefin Wilkins skriver om vårt inre och naturens positiva inverkan på vår hälsa
När du går ut i naturen och plockar nässlor för att använda i din mat gör du gott både för kropp och sinne. Foto: Matthew Wilkins.


Att plocka, samla och ta vara på växter, bär och svamp är ett indrillat beteende sedan barnsben. Varje år ska frys, sylt och torkningsburkar fyllas. På senare år har speciellt nässlor blivit en favorit.

Men var lugn! Jag fattar att det kanske inte är den mest attraktiva växt! Taggig, mycket ”grässmak” och ibland lite trådig. Men jag vågar lova dig att om du testar ett av dessa tips så kommer du att fatta vad jag menar! För nässlor är enligt mig en av de mest användbara och nyttiga växterna du kan plocka!

Specifikt när jag skördar vilda växter upplever jag en sådan super-go tillfredställelse och ödmjuk tacksamhet.

Så på med handskar eller gamla sockar, som jag ibland har att plocka med. Nu kör vi!

Foto: Matthew Wilkins

5 skäl till att du ska plocka nässlor


1. Näringsboost som får oss att må bra inifrån och ut

Plocka unga nässelskott, förväll, hacka och stek upp med mycket smör (likt spenat) som sidesallad. Eller blanda med personliga favoriter som i paj och omelett. Varför? Jo, genom att tugga i dig nässlor ger du kroppen b.la. vitamin A och C, magnesium, zink och kalcium. För mig hjälper nässlans höga järnnivåer specifikt till vid menstruation. Klorofyll sägs också öka transporten av syre och näring till kroppens celler. Svårt att förklara men jag kan verkligen känna att jag mår så där "gott-nöjd-bra" av att äta nässlor. Får räcka så.

Glasburken påminner mig om sommarens dofter, minnen och smakupplevelser. Ger det där extra pirret i magen när mörkret på vintern är som extra tungt …

2. Att ta tillbaka en handling som blivit bortglömd

Allt mer forskning visar hur essentiell naturkontakt är för vår psykiska, fysiska och existentiella hälsa. Genom att ha en liten "motivatör", vilket att plocka nässlor kan vara, så ser man till att faktiskt komma ut. Få den där pausen bort från kognition. En stund att komma in i kroppen. Specifikt när jag skördar vilda växter upplever jag en sådan super-go tillfredställelse och ödmjuk tacksamhet. Som att jag i mitt enkla beteende tar tillbaka en handling som blivit bortglömd. Hela systemet säger tack!

Foto: Matthew Wilkins

3. Sommarminnen i en burk

Genom att plocka stora kassar med fullvuxna nässlor. Hänga upp dessa i små buketter på tork. Vänta tålmodigt i några dagar. Lägga prasligheterna i en mixer. Mixa. Mixa. Skapa näringsrikt pulver så får jag i mig nässlor i bara farten. Strösslar lite på yoghurten, lite i brödet. Nässelpulver åker ner i maträtter som minst anar det. Bevarar mitt nässelpulver i en gammal glasburk som står på köksbänken. Glasburken påminner mig om sommarens dofter, minnen och smakupplevelser. Ger det där extra pirret i magen när mörkret på vintern är som extra tungt för kropp och tanke.

4. Att skapa ett hållbart liv

Kan ju låta lite väl stort men att plocka nässlor = en del av ett hållbart liv. Vi måste ju börja någonstans. Nässlor är här ett förslag! Genom att plocka nässlor äter vi automatiskt mindre sallad från butik. Vi minskar transporter, vattenförbrukning och plasttillverkning. Personliga utgifter kanske också går ner. Nässlor är ju gratis. Pengar som går att investera i mer tid. Du samlar naturminnen och kunskap att ge vidare till nästa generation. Hållbarhet handlar nämligen om beteenden. Det är vad vi gör och inte det vi säger som skapar skillnad. Här ska vi inte rädda värden i ett andetag utan de är de små vanorna i vardagen som förändrar. Lyssna på Gretas sommarprat för mer pepp!

Nässlans unga skott innehåller mest nyttigheter och därför ska du gärna plocka dessa under våren eller på hösten efter slåtter.

5. Multiverktyg att fortsätta inspireras av

Ju mer du utforskar om nässlor, googlar runt och testa olika tips, ju mer inspiration kommer att växa. Kanske blir du lika pepp som jag?! Nässlor är bra för biologisk mångfald och fjärilar. Nässelvatten, är trädgårdsodlarens favorit. Denna sommar ska jag testa det här med Nässelolja. Kanske vill du hänga på?

Nässelolja och nässelpulver. Foto: Mattew Wilkins

Nässelolja

Gör nässelolja genom att låta färska nässlor få stå och dra i olja (förslagsvis olivolja, rapsolja eller kokosolja). Tänk dig ungefär 2 dl nässlor i 2-2,5 dl valfri olja. Låt stå i 3 veckor och rör om dagligen så att bladen täcks väl av oljan. Om du använder kokosolja måste det stå lite varmt eftersom den annars stelnar. Sila bort nässlorna efter 3 veckor. Jag hällde även i pepparmyntsolja för god doft. Effektivt mot eksem, hudutslag, torr hy eller som hårinpackning.

Lite avslutande Nässelord

Nässlans unga skott innehåller mest nyttigheter och därför ska du gärna plocka dessa under våren eller på hösten efter slåtter. Men OBS! även nu under sommaren plockar jag den översta bladställningen när nässlan vuxit till sig för matlagning. Om du ska torka nässlorna till nässelpulver funkar de lika bra att använda hela nässlan. Att plocka större nässlor förtorkning är enligt mig mera effektivt och gör att du kan få burkar fram till årets slut. Dock kan extremt stora ”trådiga” nässlor fastna i mixern. Så pass på. Undvik också att plocka nässlor vid utedass, gödselstackar, vägkanter och intill åkrar, de nässlorna kan innehålla gifter och alltför mycket kväve.

Josefin Wilkins

Josefin Wilkins. Foto: Matthew Wilkins

Josefin Wilkins är socionom med inriktning på miljöpsykologi och utomhusmiljöer för hälsa och välbefinnande. Hon arbetar inom pre-rehabilitering, föreläser, håller kurser och utbildar inom hälsa. Hon fokuserar på helheten och relationen mellan människan, kroppen och omgivning. Artikeln publicerades ursprungligen på hennes blogg. Följ också Josefins inlägg på Instagram.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss