Vakter bevakade Epstein – slipper fängelse efter uppgörelse med åklagare
På bilden syns Jeffrey Epstein tillsammans med Ghislaine Maxwell. Hon sitter häktad i New York och står åtalad för trafficking. Foto: Johannes Eisele/AFP via Getty Images


Två vakter som bevakade sexbrottslingen Jeffrey Epstein – den natt när han tog sitt liv i sin häktescell – har erkänt att de förfalskade journaler. Trots det slipper de fängelse, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Åklagaren hävdar att de två fängelsevakterna sov två timmar och köpte möbler och motorcyklar på internet istället för att bevaka Epstein den natt när han dog i sin cell. 

Uppgörelse

De två åtalade vakterna slipper nu fängelse efter en uppgörelse med åklagaren. I stället kommer de att få 100 timmars samhällstjänst.

Den republikanske senatorn Ben Sasse säger i ett uttalande att domen är ”oacceptabel”.

– Ledaren för ett internationellt nätverk för sexhandel med barn lyckades undgå rättvisa. Hans medkonspiratörers hemligheter tog han med sig i graven. Och dessa vakter kommer att få plocka skräp längs med vägarna, säger Sasse.

Han tillägger att ”allmänheten förtjänar en full rapport om Fängelsemyndighetens misslyckanden”.

Anklagelser om trafficking

Jeffrey Epstein greps 2019 och anklagades för trafficking. Han avled i augusti samma år i sin cell i New York. Obduktionen visade att det rörde sig om självmord.

2008 dömdes han för att ha köpt sexuella tjänster av minderåriga. Han är känd för att umgås med rika och inflytelserika personer, däribland USA:s tidigare president Bill Clinton, prins Andrew och Bill Gates.

Ett av offren, Virginia Giuffre, hävdar att hon har sett Clinton på Epsteins privata ö med ”två unga flickor”, anklagelser som Clinton förnekar.

Epsteins tidigare partner och medhjälpare, Ghislaine Maxwell, står åtalad för bland annat trafficking och koppleri. Hon anklagas för att ha försett honom med minderåriga barn, brott som misstänks ha skett mellan 1994 och 2004 i New York och Florida.

Giuffre har tidigare hävdat att Epstein höll henne som en ”sexslav” och att Maxwell hjälpte till. I BBC:s program ”Panorama” sade hon att Epstein tog henne till London år 2001 för att träffa prins Andrew. Där ska hon haft sex med honom. Prins Andrew förnekar anklagelserna.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.