Upplands Väsbys tidigare kommundirektör får över 2 miljoner i fallskärm
Hillevi Engström (M), tidigare kommundirektör i Upplands Väsby kommun, får ett avgångsvederlag på nästan 2,2 miljoner kronor. Foto: Johan Fredriksson


Hillevi Engström (M) tvingas lämna sitt uppdrag som kommundirektör i Upplands Väsby kommun. Hon kommer att få nästan 2,2 miljoner i avgångsvederlag, skriver Mitt i.

– Jag förstår att det sticker i ögonen när man tittar på klumpsumman. Skälet till varför vi har den modell som vi har är att den här typen av tjänst inte omfattas av lagen om anställningsskydd, därför utgår ett avgångsvederlag, säger Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman, till tidningen.

Enligt anställningsavtalet, som Mitt i har tagit del av, är uppsägningstiden sex månader och avgångsvederlaget är på tolv månader. Lönen var 120 000 kronor i månaden.

Uppsägningslönen, avgångsvederlaget, tjänstepensionen och de innestående semesterdagarna innebär att Hillevi Engström får en fallskärm på 2 160 000 kronor.

– När man rekryterar chefer på toppnivå i Stockholmsregionen så är det väldigt hård konkurrens. För att kunna rekrytera de chefer som vi vill anställa, så behöver vi kunna erbjuda liknande villkor som de konkurrerande arbetsgivarna kan, säger Mathias Bohman till Mitt i.

Det var i november som det nya minoritetsstyret Väsbyalliansen valde att avsluta Engströms anställning. Den som skrivit under uppsägningsavtalet är kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M). Han vill dock inte uppge varför man valde att avsluta hennes anställning.

Tidigare har Mitt i skrivit att kommunalrådens arvoden höjs med 9 000 kronor i månaden efter ett förslag från Väsbyalliansen som röstades igenom på måndagen.

Arvodet höjs från 31 250 kronor till 40 625 kronor i månaden. Det innebär att ökning med 30 procent. Oskar Weinmar motiverar den höjda lönen med arbetsbelastningen och det stora ansvar som man har för människors offentliga service.

Väsbyalliansen håller just nu på att rekrytera en ny kommundirektör.