Uppdateringar kring den allvarliga situationen i Hongkong
Polis i Hongkong kastar tårgas mot demonstranter, den 12 juni. Foto: Anthony Kwan/Getty Images


Denna text publicerades först på nyhetsbloggen InBeijing. Den återges här med författaren Jojje Olssons tillstånd. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Protesterna i Hongkong gick under helgen in på sin åttonde vecka. Demonstranterna har visat sig vara mer målmedvetna och envisa än vad många – inklusive jag själv – kunnat förutse.

Trots de ökade våldsamheterna som demonstranterna har utsatts för – från såväl polis som inhyrda gangstergäng – så har protesterna i Hongkongs varma och fuktiga sommarklimat fortsatt med närmast oförminskad kraft. Dessutom finns tecken på att en del demonstranter också vill svara med samma mynt.

En bild säger mer än tusen ord, och en video mycket mer än så. För att ge en känsla av hur situationen i Hongkong ser ut just nu så tänkte jag därför i detta inlägg använda mig av många bilder och videoklipp från Twitter.

Först en kort sammanfattning av helgens protester samt vad som kan förväntas ske under den närmaste tiden.

Fredag

Tusentals demonstranter begav sig under fredagen till Hongkongs flygplats. De var där för att uttrycka sitt missnöje men även för att ”informera” resenärer om läget i Hongkong. Protesten vid flygplatsen gick lugnt till, och demonstranterna fick dessutom på flera vis stöd av lokala flygbolag.

Lördag

Fullt lika fredligt blev det inte under lördagen. Trots nekat tillstånd till demonstration så dök hundratusentals hongkongbor upp i distriktet Yuen Long för att uttrycka sitt missnöje med myndigheter och polis; i synnerhet polisens frånvaro när inhyrda busar tilläts gå lös på demonstranterna i samma område veckan innan.

Som ett brev på posten kom sammanstötningar med polis som försökte få demonstranterna att lämna platsen. Detta urartade sedan i en våldsam attack på demonstranter inne i Yuen Longs tunnelbanestation, utförd av kravallpoliser med hjälp av tårgas och batonger.

Av bilder och klipp nedan rekommenderar jag särskilt att titta på det med en CNN-reporter som kommer in i direktsändning just efter att attacken har ägt rum, och ger en uppspelt känsla om vad det är som pågår.

Upprörda känslor i Yuen Long.

Inledande sammanstötningar mellan polis och demonstranter i Yuen Long.

Video i slow motion på kravallpolis som plötsligt attackerar en grupp till synes obeväpnade och fredliga demonstranter.

Videoklipp med en CNN-reporter som just har bevittnat ovan nämnda attack i Yuen Longs tunnelbana.

En av poliserna som deltog i attacken mot inträngda demonstranter vid Yuen Longs tunnelbana hade utrustat sin batong med en metallring.

Radikal graffiti i Yuen Long.

Söndag

På söndagen förvandlades sedan centrala Hongkong till vad många beskrev som en krigszon. Återigen gavs ingen tillstånd för att demonstrera under söndagen, undantaget i en isolerad liten park.

Detta stoppade dock inte tiotusentals demonstranter från att spilla ut på gatorna kring parken i vad som sedan blev en ny jättedemonstration.

Flera av deltagarna uttryckte sin oro för det faktum att polis och myndigheter nu försöker stoppa protesterna genom att göra dem olagliga, då tillstånd att demonstrera förvägras.

Många ser detta som en inskränkning på Hongkongs mötesfrihet, och fruktar att om man inte står upp i detta nu så kommer liknande demonstrationer vara omöjliga i framtiden.

Oavsett vilket så pågick en slags katt-och-råtta lek mellan polis och demonstranter fram till småtimmarna i stadens centrala delar. Polis avfyrade mer tårgas och fler gummikulor samt andra så kallade ”icke-dödliga vapen” än vad som tidigare varit fallet. Bilder på blodiga demonstranter kablades ut via sociala medier.

Tålamodet verkar nu även tryta bland demonstranterna. Under gårdagen sågs flera av dem bryta upp gatstenar, även om dessa inte tycks ha använts i någon större omfattning. Byggnadsställningar och vägskyltar monterades också ned för att tillverka barrikader.

Vidare är det tydligt att fler arresteringar nu äger rum. Bara under gårdagen arresterades minst 49 personer under protesterna i centrala Hongkong.

Samtidigt har dussintals aktivister valt att fly Hongkong till bland annat Taiwan för att söka asyl och därmed undgå arrestering, samtidigt som demonstranterna allt oftare och hårdare alltså utsätts för fysiskt våld av såväl polis som inhyrda busar.

Sammantaget framstår detta för en utomstående som försök att skrämma upp och nöta ner proteströrelsen. Nedan bilder och videos från gårdagen:

Vad händer nu?

Ovan nämns en presskonferens som kinesiska myndigheter i Hongkong höll i dag; den första sedan protesterna kring utlämningsavtalet med Kina inleddes för två månader sedan.

Under denna presskonferens uttryckte kinesiska representanter en rad på förhand väntade ståndpunkter. Man uttalade sitt stöd för Hongkongs myndigheter och polis, fördömde demonstranternas ”våldsamma metoder” och pekade på hur protesterna skadar Hongkongs rykte och ekonomi.

Man försöker också från kinesiska myndigheters håll måla upp ett bekant narrativ av att utländska krafter ligger bakom protesterna.

Sedan ett par veckor tillbaka har det spekulerats i huruvida Kinas militär – som har en garrison i staden – kan komma att sättas in för att hantera oroligheterna.

Att döma av dagens presskonferens så ingår detta för tillfället inte i planerna. Snarare än att hota med något sådant ingripande, så uttryckte kinesiska representanter istället fullt förtroende för Hongkongs poliskår, vilken alltså sannolikt kommer användas för att kväsa demonstrationerna också framöver.

För demonstrationerna kommer att fortsätta. En bra bild av varför samt vad demonstranterna vill, ges i klippet nedan där Kris Cheung, redaktör för Hong Kong Free Press intervjuas av al-Jazeera.

För att sammanfatta: protesterna gällde till en början främst ett kontroversiellt utlämningsavtal mellan Hongkong och Kina. Men nu har de kommit att omfatta mer än så, och bland annat kräver demonstranterna att de aktivister som har gripits under oroligheterna ska släppas fria.

Cheng pekar på att proteströrelsen denna gång är ledarlös, vilket delvis har att göra med att många av ledarna under de fredliga protesterna 2014 åtalades och fängslades.

Detta innebär dock att det dels är svårare att veta deras krav, dels svårare att bedöma vad de egentligen planerar att göra.

Detta förklarar också den ”gerillataktik” som demonstranterna har använt sig av de senaste veckorna. Utan centralt ledarskap för rörelsen, delar deltagare upp sig på olika platser vilket också är mer ansträngande för polisens resurser.

Det är i alla fall sagt att protesterna kommer fortsätta under augusti månad. Vidare har också en slags generalstrejk efterlysts nästa vecka, där offentligt anställda uppmanas att antingen strejka eller protestera för att visa sitt missnöje med de myndigheter som de arbetar för.

Vad vi ser nu är en farlig mix av ett slags dödläge och stegvis upptrappning. Vare sig myndigheterna eller demonstranterna är redo att vika undan för den andra sidans krav.

Protesterna kommer således fortsätta nästa helg, och det blir av största vikt att se hur stor uppslutningen blir efter vad som nu har varit de två våldsammaste helgerna av protester sedan Hongkong överlämnades till Kina från Storbritannien 1997.

Några av de tämligen förväntade huvudpunkterna från den presskonferens som kinesiska myndigheter höll om utvecklingen i Hongkong i dag, den första sedan protesterna började för två månader sedan.

En lista över de prostester som hållits i Hongkong de senaste två månaderna, inklusive arrangör och antalet deltagare.

Se denna drygt fyra minuter långa intervju med Kris Cheng för att få en bild av proteströrelsen samt vad som kan tänkas hända den närmaste tiden.

Mer fantastiskt bildmaterial i hög upplösning här via Hong Kong Free Press:

”HKFP Lens: Frontline shots from Hong Kong Island’s night of mayhem as protesters flee tear gas, rubber bullets – Part 1”
”HKFP Lens: Frontline shots from Hong Kong Island’s night of mayhem as protesters flee tear gas, rubber bullets – Part 2”

Jojje Olsson är journalist och författare bosatt i Taipei sedan 2016. Han levde tidigare i Peking i åtta år, men är nu svartlistad från Kina på grund av sitt arbete. Jojje har skrivit för över 100 svenska tidningar och jobbar nu på sin sjätte bok om Kina. Han har sedan 2010 drivit bloggen InBeijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.