Undersökning: Minst 150 000 svenskar har utsatts för försök till vaccinbedrägeri
Många svenskar har den senaste tiden utsatts för vaccinbedragare. Foto: mySafety Försäkringar


I samband med vaccinationerna mot covid-19 har brottslingar utnyttjat viljan hos många att vaccinera sig. Värst drabbade är personer 16 till 34 år samt män i östra Mellansverige. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av mySafety Försäkringar.

Enligt mätningen har mer än 158 000 svenskar blivit kontaktade av bedragare som utgett sig för att vara från bland annat Folkhälsomyndigheten.

– Att 16 till 34-åringar har varit mer utsatta kan te sig förvånande. Sannolikt beror det på att de är mer uppkopplade än andra åldersgrupper och att många av bedrägerierna sker just online, säger PA Prabert, kommunikationschef på mySafety, i ett pressmeddelande.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det finns ett stort mörkertal då personer över 79 år inte är med i undersökningen. Vi vet sedan tidigare att många bedragare aktivt har riktat in sig på äldre personer.

Enligt försäkringsbolaget har de utsatta kontaktats av någon som utgett sig vara från Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden, regionen eller liknande. Bedragaren erbjuder en vaccinationstid och ber personen att identifiera sig med mobilt bank-id eller bankosa.

– Bedrägerier är i dag Sveriges näst vanligaste brott efter skadegörelse. Som tur är lyckas inte majoriteten av bedrägeriförsöken men fenomenet med vaccinbedrägerier visar hur snabba bedragarna är på att utnyttja händelser och hitta nya tillvägagångssätt, säger PA Prabert.

MySafety upplyser om att det är viktigt att komma ihåg att vaccineringen är gratis, så om någon vill ha betalt är det ett försök till bedrägeri.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!