155 gripna i stor international insats mot brottslighet

Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning, i en presskonferens i Haag i Nederländerna den 8 juni 2021. Foto: Jerry Lampen/ANP/AFP via Getty Images


Polisen har tillsammans med bland annat FBI och Europol genomfört en omfattande internationell insats mot den organiserade brottsligheten. 155 personer som är kopplade till svenska brottsutredningar har gripits.

– Polisen agerar med full kraft mot den organiserade brottsligheten för att på alla sätt vända den negativa utvecklingen med skjutningar och sprängningar, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

– Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete.

Polisen har fått tillgång till den krypterade plattformen Anom, som har använts av kriminella för att planera, koordinera och genomföra olika typer av brott. Den svenska polisen har haft tillgång till 1 600 av totalt cirka 12 000 användarkonton.

Enligt polisen har man tack vare det förhindrat ett tiotal planerade mord. Flera av de 155 gripna är ledande aktörer i kriminella nätverk som har stort inflytande på narkotikamarknaden och varit anstiftare i olika våldsuppgörelser, enligt polisens bedömning.

Plattformen Anon skapades och administrerades i hemlighet av den amerikanska federala myndigheten FBI. 

– Trojan Shield är ett lysande exempel på innovativ brottsbekämpning och internationellt samarbete. Vi uppskattar den svenska Polismyndighetens hårda arbete med att bekämpa gränsöverskridande organiserad brottslighet och deras samarbete med FBI, säger Calvin A. Shivers, biträdande chef för FBI:s utredningsenhet, i pressmeddelandet.

Insatsen mot vålds- och narkotikabrottsligheten har koordinerats av polisens nationella operativa avdelning. Alla sju polisregioner i Sverige deltog.

Ett stort antal länder runt om i världen ingick i operationen, som har gått under namnet ”Trojan Shield/OTF Greenlight. I Europa deltog 16 länder. Arbetet leddes av Sverige och Nederländerna i samarbete med Europol.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!