Umeå Orgelfestival bjuder barnen på ”Peter och vargen”
Det kommer ingen riktig varg till konserten, den får fantasin bjuda på.


Som en del av orgelfestivalen spelas och berättas ”Peter och vargen” i Backens kyrka.

Under tre dagar bjuder Svenska kyrkan i Umeå på sju orgelkonserter i fem olika kyrkor. Lördagens eftermiddagskonsert är speciellt för barnen. Under en halvtimme får familjerna uppleva Sergei Prokofjevs klassiska musiksaga ”Peter och vargen”.

Maria Axell och Anders Winterstam spelar fyrhändigt på orgel. Till musiken läses sagotexten upp.

Det är speciellt att uppleva orgelmusik live och sagan om Peter och vargen är spännande. Peter bodde med sin farfar i en stuga. Utanför grinden måste man vara försiktig, för tänk om vargen kommer. En dag kom så vargen och när den slukat Peters vän ankan gällde det att vara listig. Sagan får till sist ett lyckligt slut.

Den sovjetiske kompositören Sergej Prokofjev skrev verket för barn 1936. Redan när han var sex år började han komponera musik. Han lärde sig spela piano av sin mamma och senare studerade han vid Musikkonservatoriet i Sankt Petersburg.

Sergej Prokofjev i New York 1918.

Efter att ha bott utomlands i många år bosatte han sig i Moskva och knöt då an till den ryska traditionen. Ett exempel på det är Peter och vargen, som innehåller både humor och ömsinthet.

Konserten ges i Backens kyrka, vars orgel är en av de största kororglarna i Sverige. Lördag 6/10, kl 13.00. Entrén är gratis.

Backens kyrka, Umeå. Foto: Jonny Hansson

 

Katten bråkar med ett får – men det skulle den inte ha gjort

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?