USA ingår en säkerhetspakt med Israel

USA:s president Joe Biden och Israels premiärminister Yair Lapid undertecknar en säkerhetspakt under Bidens besök i Israel. Foto: Atef Safadi/AP/TT


USA:s president Joe Biden och den israeliska premiärministern Yair Lapid har undertecknat en säkerhetspakt som gör klart att de inte kommer att tillåta att Iran anskaffar kärnvapen.

Avtalet slöts under Bidens första besök i Israel som president. Den amerikanske ledaren säger att USA inte är berett att "vänta i evighet" på Iran för att återuppliva kärnenergiavtalet från 2015, som USA:s tidigare president Donald Trump upphävde.

På fredagen kommer Biden att resa till det ockuperade Västbanken för att träffa den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Biden bekräftade Washingtons policy att trycka på för en tvåstatslösning, men han gjorde klart att han inte har några planer på att ändra Trumps kontroversiella beslut att erkänna Jerusalem som Israels odelade huvudstad.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!