Dorsey och Zuckerberg kan tvingas till förhör om censur
Förhöret rör bannlysning av två artiklar om Joe Bidens son
De två stora tech-företagen har hamnat i blåsväder sedan de i förra veckan censurerade två artiklar om Joe och Hunter Bidens påstådda korrupta affärer, och kan nu kallas in till förhör av den amerikanska senatens justitieutskott. Foto: Denis Charlet/AFP via Getty Images


Cheferna för Twitter och Facebook, Jack Dorsey och Mark Zuckerberg, riskerar att kallas till förhör av senatens justitieutskott för att de censurerat och bannlyst nyhetsartiklar om Hunter Biden, son till demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Lindsey Graham, ordföranden i den amerikanska senatens justitieutskott, meddelade i ett uttalande på måndagen att de överväger att kalla de två cheferna för att svara på frågor om varför de i förra veckan censurerade två New York Post-artiklar. I första hand vill de att vittnesmålen ska lämnas frivilligt, men om man inte kan komma överens, säger Graham att utskottet kommer att rösta för att godkänna förelägganden. Saken ska tas upp på utskottets möte imorgon torsdag.

Enligt utkastet till föreläggandet ska Dorsey och Zuckerberg förhöras om företagens bannlysning och censur av två New York Post-artiklar som avslöjar korrupta affärer som Bidens haft med Ukraina och Kina.

De har nu börjat censurera journalister. Det är farlig mark de ger sig ut på när de gör sig till domare över vad de anser vara sant. 

– Mark Meadows, stabchef på Vita huset

Tech-cheferna förväntas också svara på frågor om företagens riktlinjer för reglering av innehåll, samt praxis och åtgärder som nyligen vidtagits för att begränsa räckvidd, blockera och sätta varningsetiketter på material. Särskilt i anknytning till de amerikanska presidentvalskampanjerna.

Skarp kritik

Twitter och Facebook fick bred kritik förra veckan när New York Posts artiklar om Hunter Biden blockerades från att delas på Twitter och räckvidden begränsades på Facebook.

I mitten av förra veckan stängde Twitter kontot för New York Post, som är en väletablerad amerikansk nyhetsmedia, strax efter att de lagt upp sina artiklar i tweets. Även andra som försökte publicera och dela artiklarna hindrades eller fick sitt konto avstängt.

Twitter har hittills vägrat att låsa upp tidningens konto om de inte tar bort inlägg som handlar om artiklarna, uppger flera av tidningens redaktörer, däribland Emma-Jo Morris, som skriver att Twitter ”blockerar kontot om vi inte självcensurerar”.

Även Vita husets stabschef, Mark Meadows, anser att de två sociala medieföretagen borde ställas inför rätta. I en intervju med Fox News nyligen säger han att Twitter är ute efter att specifikt censurera konservativa och att de stödjer demokraterna.

– De har två standarder: en för den ena kampanjen, och en för den andra, säger han och tillägger att det nu inte bara handlar om presidentkampanjerna.

– De har nu börjat censurera journalister. Det är farlig mark de ger sig ut på när de gör sig till domare över vad de anser vara sant. 

Bidens korrupta affärer

Artiklarna som censurerats av tech-företagen handlar om information som kommer från en bärbar dator tillhörande Hunter Biden, som Epoch Times tidigare rapporterat om.

Många demokrater har hävdat att artiklarna är ett försök att misskreditera Joe Biden, och Rysslands försök att hjälpa till att få Trump att vinna valet. Biden själv meddelade under helgen att det hela är en förtalskampanj.

Mark Meadows säger dock att han inte har fått någon som helst information som visar på att ryssarna skulle vara inblandade i att ha fått ut e-postmeddelandena från Hunter Bidens dator. 

Sohrab Ahmari på New York Post skrev också i en tweet häromdagen att vare sig Joe eller Hunter Biden har tillbakavisat några av de fakta som kommit fram i artiklarna sedan de publicerades.

”Det lättaste de kunde göra vore att säga: 'Den där laptopen är inte vår, Hunter skickade/mottog inte de där e-postmeddelandena.' Men det har de inte gjort”, skriver Ahmari.

Förnekar hackat material

Twitter uppgav tidigare som orsak till blockeringen att tidningens artiklar strider mot plattformens policy om hackat material. Men New York Post avvisar företagets påståenden om att de fått informationen på det viset.

Tidningen hävdar att uppgifterna kommer från en laptop som lämnades in till en datorreparatör i april 2019 i Delaware, USA, men aldrig hämtades ut. Butiksägaren kontaktade FBI som beslagtog datorn i december 2019.

Vidare säger tidningen att butiksägaren kopierade hårddisken innan FBI hämtade datorn, och att han senare gav hårdisken till New Yorks förre borgmästare Rudy Giulianis advokat, Robert Costello. I slutet av september gav Giuliani, en kopia av hårddisken till New York Post.

Giuliani, som arbetat som advokat i 50 år, bekräftade detta i en intervju med Daily Caller den 16 oktober. Han sade vidare att det finns mängder av material i Hunter Bidens dator som bevisar att Joe och Hunter Biden är inblandade i korruption och brottslig aktivitet med såväl Ukraina som det kinesiska kommunistpartiet. 

– I ett av e-postmeddelandena från Hunter Biden till sin dotter står det att under de senaste 30 åren har Hunter Biden försörjt familjen, och att hans pappa kräver att han ger tillbaka 50 procent av sin lön till vicepresidenten … Han är en kanal, vad vi brukar kalla en ”bagman”, säger Giuliani.

Han säger också att Kinas kommunistparti har full kontroll över Joe Biden, något som avslöjas av bilder som finns i datorn.

– De har bilder på hans son när han gör saker som jag inte kan beskriva. Ni kommer att få se dem, jag behöver inte beskriva dem. … Kineserna har fångat dem i en fälla sedan omkring 2014, de har köpt Joe, säger han.

Vänstervridna faktagranskare

Facebook meddelade förra veckan att de kommer fortsätta att begränsa räckvidden för artiklarna tills plattformens faktagranskare kan avgöra om påståendena är äkta.

Facebook betalar organisationer från tredje part för att avgöra vad som är sant och inte. Om innehållet rymmer ett påstående som har fått ett negativt betyg från någon av faktagranskare, begränsar Facebook antalet människor som kan se det. De faktakontrollanter som fokuserar på amerikanskt innehåll domineras av finansiering och personal med vänsterbakgrund, enligt Media Research Center.

”Mycket ovanlig nivå av censur”

Att Twitter och Facebook skulle gå så långt att de censurerade artiklarna på detta sätt var något Giuliani inte hade förväntat sig.

– Det här är en mycket, mycket ovanlig nivå av censur. Det här en sådan sak som brukade hända i Sovjetunionen, i Nazityskland och i Kuba, säger han i intervjun med Daily Caller.

Han menar att dessa företag har total kontroll över en stor allmän plattform, och att de inte längre är neutrala utan har börjat agera som publicister.

  – Då måste de följa de lagarna som alla andra. Och de kan bli stämda, och jag tycker att de ska stämmas. … Det här var en ytterst viktig artikel, i en stor amerikansk tidning … självklart har människor rätt att veta om det och göra sin egen bedömning av det, säger han.

Malin Nordstrand, Jack Phillips, Petr Svab bidrog till rapporteringen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.