Tvekar att öppna samhället igen

Shanghai: Nedstängningar

Invånarna i Shanghai vågar inte riktigt tro på den nya friheten med upphävda restriktioner eftersom man inte tror att grannskapskommittéerna vågar ta det ansvaret. Foto: Hector Retamal/AFP via Getty Images


Shanghai,Kinas ekonomiska och kommersiella nav med över 24 miljoner invånare, har stått på paus i två månader. Fabriker och affärer har varit stängda och invånarna har fått stanna i sina hem. Nu har kommunen lättat på restriktionerna.

Den 1 juni skulle nedstängningen av Shanghai upphöra enligt order, men många invånare tvivlar på att deras lokala grannskapskommitté verkligen kommer att lätta på restriktionerna. De tror att grannskapskommittéerna vill skjuta upp det eftersom de är rädda för att få skulden för ett eventuellt nytt utbrott.

Invånarna har fördömt de absoluta, tvingande, och ibland onödiga restriktionerna som införts i staden. Men de lokala grannskapskommittéerna menar att de bara följer ”högre order” från kommunala och centrala myndigheter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!