Trump: Pandemin visar att globalismens tid är över
Ett lastfartyg i Savannah, Georgia, USA. Foto: Paul Brennan/Pixabay


De virusrelaterade avbrotten i leverantörskedjorna visar hur sårbart USA har blivit av att produktion förlagts till andra länder, säger president Donald Trump till Fox. Han tror dock att ”globalisternas” tid är över.

– Vi har lärt oss mycket, på många sätt. Och vi kommer att ta tillbaka tillverkning som vi aldrig hade kunnat göra utan det här, så illa som det här har varit, sade Trump i en intervju med Fox Business i torsdags.

Han syftar på arbetet med att hämta hem viktiga leverantörer sedan behovet av medicinska hjälpmedel har ökat på grund av pandemin. Det gäller såväl personlig skyddsutrustning som respiratorer, som USA snabbt fick brist på eftersom dessa till största del tillverkas utomlands.

– De blir inbäddade, det är nästan som om det blir en del av livet, sade Trump om affärsintressena hos dem som han senare i intervjun kallade ”globalister”.

USA:s president Donald Trump går mot flyget för att resa till Camp David, Washington, den 1 maj 2020. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

– Det handlar om vårt land, inte om världen, vi måste fixa vårt land, sade Trump om några av lärdomarna från pandemin.

Presidenten sade också att även om USA strävar efter att ta ledarpositionen i världen, så får det inte bli på bekostnad av landets egna intressen.

– För många år sedan gjorde vi vår produkt, vi var inte beroende av alla i världen. De är globalister. De är människor som tror att vi måste göra världen rik på vår bekostnad, sade han.

– De dagarna är förbi, och åtminstone det har vi fått bevisat under de senaste två månaderna.

Trump sade att pandemin har visat att när en liten del av världen far illa, så drabbar det allihop när man är beroende av produktionen i den delen av världen. Därför borde de viktigaste leverantörskedjorna finnas i USA.

På frågan om vilka bevis Trumps administration har för att koppla viruset till ett virologilabb i Wuhan, lade presidenten ansvaret för utbrottet på den kinesiska regimen. Han anklagade den dock inte för att medvetet ha låtit viruset sprida sig.

Han fick frågan om de tog beslutet att låta det gå utanför deras gränser.

– Jag vet inte om de tog det beslutet, men det gick utom kontroll. Det är mest troligt att det gick utom kontroll, sade Trump.

Donald Trump uppmärksammar National Day of Prayer i Vita huset i Washington, den 7 maj 2020. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

På frågan om det var ett realistiskt mål att ta tillbaka den viktigaste tillverkningen till USA, svarade Trump att han tror att det är det.

– Vi gör det eftersom jag ändrar alla de där bestämmelserna.

En möjlig åtgärd för att få företag att återvända är genom handelsbarriärer, sade Trump. En annan är skatter.

– En drivkraft är ärligt talat att lägga skatt på dem när de tillverkar produkter utanför, sade Trump.

Trump besöker nu inhemska företag som tillverkar och distribuerar medicinsk utrustning för att hjälpa i hanteringen av covid-19. Planen är att diskutera sätt att ”fylla på det nationella lagret så att Amerika aldrig mer behöver tas med sänkt gard”, säger Vita huset.

Följ Tom på Twitter:@OZImekTOM

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.