Tjänande miljoner på HVB-hem – men ingen flyttade in


Under flyktingkrisen 2015 handlade kommunerna runt om i Sverige upp platser. En av dem var ett turisthotell i Ljungskile. Men inte en enda person har bott där. I stället har det gjort säljaren av det hela till mångmiljonär på skattebetalarnas bekostnad, rapporterar SVT Nyheter.

Hans Jonasson, tidigare politiker i Uddevalla, köpte hotellet för tre år sedan. Han tecknade då ett avtal med företaget Hero för uthyrning av rummen som boende för flyktingar. Tanken var att det skulle bli ett HVB-hem för ensamkommande.

– De betalade mig 110 000 i månaden i två och ett halvt år. De gjorde en del installationsarbeten här, men det kom aldrig några flyktingar hit, säger han till tv-kanalen.

Den 31 juli löpte kontraktet ut. Turisthotellet i Ljungskile är nu till salu. Hans Jonasson, som numera bor i Gran Canaria, är i Sverige under sommaren för att sälja hotellet. Han köpte det för 4,5 miljoner kronor och har samtidigt fått in cirka fem miljoner kronor i hyresintäkter.

– En del är privata, men en stor del kommer via Hero från skattebetalarna. Man kan säga att skattebetalarna har gjort mig till mångmiljonär, säger han till SVT.

Hero har dock valt att inte svara på tv-kanalens frågor. Göteborgs stad har betalat ut 10 miljoner till företaget, varav en del har gått till Hans Jonasson för hotellet.

Enligt Helene Holmström på Göteborgs stad borde han ha dragit sig ur kontraktet i förtid av moraliska skäl eftersom det aldrig flyttade in några ensamkommande.

Han säger förvisso att han är kritisk till hur kommunerna handlade upp platser ”men har inga problem med att jag tjänat pengar på idiotin”.

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Val 2018 – Flyktingpolitik