Tibet-manifestation i Stockholm: ”Tyst diplomati räcker inte”


Talarna vid kinesiska ambassaden i Stockholm på tisdagen var överens: nu krävs tydliga åtgärder mot Kina för att få ett fritt Tibet och religions- och yttrandefrihet för förtryckta kineser. Både tibetaner och andra som stödjer Tibet hade samlats på 61-årsdagen för det tibetanska upproret den 10 mars.

På Gärdet i Stockholm vajade igår kväll en mängd färgglada flaggor – Tibets flagga. Omkring 40 personer hade samlats där, utanför kinesiska ambassaden, till minne av tibetanernas uppror i Lhasa den 10 mars 1959 mot Kinas ockupation av Tibet som inleddes 1951.

Tibets läge i Kina. Bild: CC BY-SA 3.0

Petra Lindberg, ordförande i Supporting Human Rights in China, SHRIC, sade att 1,2 miljoner tibetaner har dött sedan dess, samtidigt som den kinesiska regimen försöker utplåna det tibetanska folkets kultur och utarma landet på deras naturtillgångar.

Uppmaning till Sveriges regering

Hon beskrev kort situationen för tibetanerna, som inte får följa sin religion utan inblandning av det kinesiska kommunistpartiet, hänga upp den tibetanska flaggan eller sätta upp en bild på Dalai Lama.

– Om du gör det riskerar du att bli förföljd, fängslad, torterad och till och med få dina organ skördade. Frågan är hur den här grymma behandlingen har tillåtits pågå så här länge.

SHRIC anser att tibetfrågan alltför ofta hamnar i skymundan på den politiska dagordningen och Lindberg riktade sig i talet till Sveriges regering:

– Sverige behöver öppet lyfta frågan om mänskliga rättigheter och förtrycket i Tibet och Kina. De behöver öppet ställa krav och visa att Sverige inte accepterar dödande, tortyr och fängslande av oskyldiga människor. Det här är vårt gemensamma ansvar.

Den 10 mars är betydelsefull för tibetaner runt om i världen då de samlas för att väcka uppmärksamhet i tibetfrågan. Händelserna den här dagen för 61 år sedan ledde till att Tibets ledare Dalai Lama lämnade Tibet och upprättade en exilregering i Indien. På minnesdagen varje år brukar han skriva ett uttalande, och detta lästes upp under manifestationen i Stockholm.

Kurdo Baksi, författare, debattör och människorättsaktivist deltog i manifestationen för att visa sitt stöd. Han sade i sitt tal att han skäms för Sverige som inte har erkänt den tibetanska exilregeringen och för att det inte finns en tibetansk ambassadör i Sverige.

– Jag skäms över att Sverige inte gör mer för Tibet.

Räcker inte med tyst diplomati

Svenska Tibetkommittén uppmärksammar årligen minnet av den tibetanska upprorsdagen 1959 och arrangerade dagens manifestation tillsammans med Tibetan Community ”för att kräva rättvisa åt det tibetanska folket”, enligt inbjudan.

Mattias Björnerstedt, ordförande för Tibetkommittén, håller tal vid manifestationen i Stockholm den 10 mars 2020. Foto: Christian Lindberg/SHRIC

Kommitténs ordförande Mattias Björnerstedt satte den kinesiska regimen i ett historiskt perspektiv.

– Med vilken annan historisk era kan vi jämföra, förutom med Nazityskland?

Han pekade på Kinas agerande i Östturkestan och Tibet, där regimen utför en systematisk förintelse av ras, kultur och religion, liksom av problematiska individer, eller oliktänkande. Björnerstedt tog också upp omfattningen av organskörd på Falun Gong och de ockuperade folken. Han sade att många har vuxit upp med frågan om Förintelsen ”Hur kunde det få hända?”; samtidigt står vi ändå och ser på när liknande saker nu sker i Kina.

– Uigurerna, som identifierbar folkgrupp, suddas ut som folkgrupp från jordens yta, den tibetanska livsstilen som överlevt årtusenden är kanske borta för alltid i Tibet.

– Religionsfriheten i Tibet är ett skämt där varje kloster har minst en kinesisk spion, alla möten utomhus övervakas.

Han påpekade att regeringar världen över ändå kämpar med att öka handeln med Kina. Trots att regeringen lyfter Kina-frågan, så räcker inte den tysta diplomatin, sade Björnerstedt.

– Regeringen försöker att göra så mycket man bara kan, utan att egentligen göra någonting alls.

Han sade också att han känner hopp av den solidaritet som finns mellan de drabbade grupperna.

– Låt oss fortsätta på denna väg tillsammans! avslutade han.

Manifestationen bjöd också på flera gemensamma sånger, som Tibets nationalsång, som är förbjuden i Tibet.

Se hela talen av Petra Lindberg, SHRIC, här nedan och av Mattias Björnerstedt, Tibetkommittén, överst. Credit: SHRIC

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.