Tia Jumbe: Förbättra din munhälsa med "oilpulling" och tungskrapa
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


Sköt din munhälsa på ayurvediskt vis, och få bättre andedräkt, sundare bakterieflora, piggare smaklökar – och bättre matsmältning. 

I förra veckan var det munhälsans dag, och vad passar då bättre än att tipsa om ayurvedas fina och sunda rutiner för en stark munhälsa! Ögonen brukar ju sägas vara själens spegel och munnen är ju porten till vår viktiga mage, där vår hälsa börjar, enligt ayurveda. 

Munskölj med olja är en superfin rutin att göra på morgonen ...

Det är förstås bra att borsta tänderna morgon och kväll, och får vi till det med tandtråden så är även det toppen för munhälsan. Men ayurveda tar det här med munhälsa två steg längre.

Ta bort beläggning på tungan

Ayurveda rekommenderar att man börjar dagen med några resoluta drag med tungskrapan. Förutom att det håller tungan ren och fräsch har det en mängd positiva hälsoeffekter att skrapa bort beläggningen på tungan på morgonen. Här är några:

1. Det ökar möjligheten att känna smaker och förbättrar därmed matsmältningen.

2. Det ger friskare andedräkt och bättre munhygien, vilket även skyddar tänder och tandkött.

3. Det rensar bort bakterier som samlats på tungan under natten.

4. Det stimulerar våra inte organ, som finns representerade via reflexpunkter på olika ställen på tungan, vilket i sin tur också stimulerar matsmältningen.

Använd en skrapa i metall (undvik plast), kanske försilvrad eller av koppar. Håll i ändarna, placera skrapan så långt bak på tungan som möjligt, skrapa med ett lätt tryck framåt längs tungan. Skölj mellan varven med ljummet vatten. Skrapa så många gånger som behövs, 5-15 varv.

Kokosoja och sesamolja är antibakteriella och passar därför bra till munsköljning.

Skölj munnen med olja

När du skrapat tungan ren från bakteriegojs är det dags för oilpulling, alltså att skölja munnen med någon matsked sesamolja eller kokosolja.

Munskölj med olja är en superfin rutin att göra på morgonen efter att du skrapat tungan, kanske samtidigt som du gör din abhyanga (oljemassage). Även oilpulling har goda effekter, och det inte enbart för tandhälsan:

1. Det drar ut slem och håller bihålorna rena.

2. Det förbättrar munhygienen, håller ph-värdet normalt och förhindrar tandsten.

3. Munskölj med olja sägs också hjälpa kroppen att hantera toxiner genom att dra med sig sådana ut.

Ta ungefär 1 matsked olja munnen, helst sesamolja eller kokosolja, och skölj den runt runt i munnen. Spotta ut oljan i en papperskorg efter cirka 10 minuter, eller när den har blivit vit och ogenomskinlig. Undvik att svälja!

Varmt lycka till med din munvård!

Tia

Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.