Imam i Danmark åtalas efter uppmaning till mord på judar
Moskén i Nørrebro i Köpenhamn. Foto: News Øresund/Peter Mulvany/Flickr


En imam i Köpenhamn åtalas för att ha uppmanat till mord på judar, skriver danska åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Imamen Mundhir Abdallah hade gjort de kontroversiella uttalandena under en predikan i moskén på Nørrebro i Köpenhamn.

– Domedagen kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna och dödar dem, sade han i Al-Faruq-moskén.

Det är första gången som man åtalar någon utifrån den så kallade "imam-lagen" i Danmark som trädde i kraft i januari 2017. Den förbjuder uttalanden som stödjer kriminella handlingar och görs i en religiös kontext.

– Det finns grova uttalanden och jag tycker att det är helt på sin plats att vi nu har möjligheten att göra en bedömning av ärendet, säger vicestatsadvokat Eva Rønne från Riksåklagaren.

Som bevisunderlag i åtalet har hon uttalandena på video. Moskén från Nørrebro hade lagt upp den på Facebook och Youtube.

Eva Rønne säger att det är lagligt att citera ur religiösa skrifter som koranen och bibeln. Men det är ett brott att uppmana till mord på en folkgrupp och göra orden till sina egna.

Enligt imam-lagen är uppmaning till mord på en folkgrupp något som kan ge upp till tre års fängelse, säger hon.

Danska judar är glada att imamens uttalanden leder till åtal.

– För oss var det ingen tvekan om vad uttalandena var avsedda till. Det är djupt oroande, säger Dan Rosenberg Asmussen, ordförande för det judiska samfundet i Danmark, till danska TV2.

Företrädare för de flesta danska partierna har tidigare uttryckt avsky för imamens uttalanden. Flera experter har också bedömt att uttalandena är olagliga enligt imam-lagen.

Han dyker ner i ett hål på stranden – se var han hamnar

Visste du? - 20 juli - Förföljelsen av Falun Gong