Sverige fortsatt det land som använder minst antibiotika i EU
Sverige är det land i EU som använder minst antibiotika i djurhållningen. Foto: Susanne W. Lamm


Användningen av antibiotika i djurhållningen i EU har minskat med drygt 10 procent på två år. Sverige är samtidigt det land som använder minst antibiotika i unionen – för elfte året i rad. Det visar en rapport från den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

1986 drev svenska lantbrukare igenom att Sverige som första land i världen införde ett förbud mot antibiotika i tillväxtfrämjande syfte. Sedan dess har svenska bönder samarbetat med veterinärer och myndigheter för att minska behovet av antibiotika i djurhållningen. Ett sådant förbud antogs av EU år 2006.

– Antibiotikaresistens är ett globalt och växande hot mot folkhälsan. Effektivaste sättet att minska överanvändningen av antibiotika i matproduktionen är att stärka djuromsorgen. Friska och glada djur behöver inga mediciner. Det är en insikt som vi svenska lantbrukare länge jobbat utifrån och det är glädjande att se att övriga EU-länder inspireras av vårt arbete, säger Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) förbundsordförande Palle Borgström, som också driver en gård i västra Sverige, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!