Mer närodlat kan det inte bli
Lax och grönsaker ska odlas nästintill matbutiken
Purfärsk lax, grönsaker och örter som odlas bara ett stenkast från butiken kan bli verklighet redan nästa år. Foto: Pixabay


Maxi ICA Stormarknad i Östersund blir en av de första i världen att producera lax och grönsaker i direkt anslutning till butiken. Anläggningen på cirka 1 200 kvadratmeter ska placeras vid parkeringsplatsen alldeles intill butiken.

En av världens största och första anläggningar som ska odla lax och grönsaker i stadsmiljö kommer att ligga i Östersund. Det blev nyligen klart sedan Agtira AB, ICA Fastigheter AB och Maxi ICA Stormarknad Östersund enats om en storaffär.

Anläggningen beräknas kunna leverera cirka 85 ton gurka, 11 ton tomater, 40 000 krukor örter samt tio ton atlantlax varje år.

– Vi är förstås stolta över att vi har möjligheter att göra denna investering. Vi har länge arbetat med hållbarhet inom ICA och här i Östersund med en tydlig ambition att minimera vår påverkan på miljön, säger Kent Kristoffersson, som drivit Maxi ICA Stormarknad Östersund sedan 2009, i ett pressmeddelande.

– Nu tar vi ett nytt steg som vi hoppas och tror kan göra lite skillnad och som samtidigt ger våra kunder unikt färsk fisk och färska grönsaker.

Naturligt och nära

Redan i september nästa år ska kunderna kunna köpa grönsaker och atlantlax som odlats i direkt anslutning till butiken, utan kemiska bekämpningsmedel och transporter.

Enligt företaget kommer produktionsanläggningen att behöva cirka två heltidsanställda, men det kommer även att övervakas av Agitiras AI-system.

– Enkelt utryckt så blir den hållbara organiska näringen från fiskodlingen till näring till grönsaksodlingen. Inga kemiska bekämpningsmedel, inga transporter och en minimering av vattenåtgången, säger Mattias Gemborg, vd på Agtira i samma pressmeddelande.

Han menar att framtidens livsmedelsförsörjning är en av de största utmaningarna som världen står inför.

– Vattenbrist, användandet av kemiska bekämpningsmedel och långa transporter är andra. Det vi nu gör tillsammans med ICA Fastigheter och Maxi ICA Stormarknad i Östersund är ett genombrott för oss på Agtira och för hela branschen, säger Mattias Gemborg.

Bara timmar mellan skörd och försäljning

Complete-systemet består enligt företaget av ett akvaponisystem på cirka 1 200 kvadratmeter som är anpassat för att uppföras i urbana miljöer, och framförallt vid livsmedelsbutiker. Det innebär att matbutiker i framtiden kommer att kunna sälja närodlade produkter i sina diskar bara timmar efter skörd – året runt.

*Akvaponik är ett hållbart matproduktionssystem som kombinerar konventionellt vattenbruk (odling av akvatiska djur såsom fisk, skaldjur eller alger i bassänger) med hydroponik (odling av växter i vatten) i en symbiotisk miljö.

Vattnet renas genom nedbrytning av en särskild typ av bakterier och sedan filtreras det av växterna som tar upp näringsämnena. Det renade vattnet återförs sedan till fiskarna.

*Källa: Wikipedia

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.