Svenskar misstänks för sprängning i Köpenhamn
En polisman står vakt vid skattemyndighetens lokaler på Østerbro i Köpenhamn. Foto: Olafur Steinar Gestsson/AFP/Getty Images


En svensk man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för att ligga bakom explosionen vid danska skattemyndighetens lokaler på Østerbro i Köpenhamn.

Mannen greps i Malmö och ska nu överföras till Danmark, enligt dansk polis.

Ytterligare en svensk man i samma ålder är internationellt efterlyst.

– Båda misstänks vara gärningsmän bakom sprängningen, säger Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamnspolisen.

– Vi har under natten genomfört husrannsakningar på flera adresser i Sverige. Här har vi beslagtagit vad vi tror är den bil som gärningsmännen använt, säger Bergen Skov.

Han vill inte berätta hur polisen kommit de båda misstänkta på spåren, bara att polisen ägnat sig åt "intensiv efterforskning".

Två personer befann sig i byggnaden då den kraftiga explosionen skedde sent på tisdagskvällen den 6 augusti. Ingen av dem kom till skada. Däremot skadades en förbipasserande av splitter från detonationen. Personen fick uppsöka sjukvård.

Byggnaden skadades, ett antal fönsterrutor krossades och fasaden raserades.

– Det rör sig om ett väldigt allvarligt brott, konstaterade statsminister Mette Frederiksen (S).

Några dagar efter explosionen vid skattemyndigheten skedde ytterligare en explosion, denna gång vid en polisstation vid Nørrebro. Enligt dansk polis finns det inget som tyder på att de båda explosionerna har något samband.

(TT-Ritzau)