Svensk medborgare riskerar utlämnas till Kina
Li Zhihui (hö) vid ett nätverksforum anordnat av den kinesiska utgåvan av Epoch Times, DaJiYuan, i Stockholm 2014. Foto: Privat


Sedan 20 månader tillbaka sitter svenske medborgaren Li Zhihui, 53 år, i ett häkte i Polen i väntan på ett beslut om utlämning till Kina. Risken är stor att utlämningen innebär hans död, säger hans polske advokat.

– Han känner det som om han satt i en dödscell, säger advokaten Krzysztof Kitajgrodzki.

Enligt Lis advokat greps Li vid en mellanlandning i Warszawa på väg till Rumänien. Dessförinnan bodde han i Västerås där han har ett företag. Li efterlystes för ekonomisk brottslighet i Kina av Interpol år 2017. Han löper nu risk att utlämnas till Kina.

Anklagelsen är falsk och är ett sätt att ta hand om en regimkritisk person, säger Lis advokat. Li hoppade av det kinesiska kommunistpartiet då han kom till Sverige.

Dödsdom

Enligt advokaten ser den polske domaren inget problem med att utlämna Li. Den 15 januari tas fallet upp i högsta domstolen och avgörs sedan ytterst av justitiedepartementet i Polen.

Kitajgrodzki säger att den svenska diplomatkåren i Polen har varit till stor hjälp för Li Zhihui. Däremot har svenska åklagarmyndigheten inte velat ta hand om Lis fall om utlämning till Kina.

– Li tror att när han utlämnas till Kina så kommer han att dödas. Li kommer att dödas i Kina på ett eller annat sätt. Vi kommer aldrig att få veta precis vad som händer honom, säger Krzysztof Kitajgrodzki.

– Li är en person som är värd att kämpa för. Jag hoppas verkligen att den svenska regeringen börjar vara lite mer aktiv i det här fallet.

UD:s presskommunikatör Anton Dahlquist svarar att ”UD kan bekräfta att en svensk man i 50-års åldern sitter häktad sedan mars 2019 i Polen. Sveriges ambassad i Warszawa följer ärendet nära.”

"Det finns ingen rättvisa i Kina"

Lilly Wang är bekant med Li Zhihui. Hon flyttade till Sverige från Kina som vuxen och känner väl till det kinesiska systemet. Hon säger att hon inte vet något om brottsanklagelsen i Lis fall, men att det är en vanlig anklagelse från den kinesiska regimen.

– De kan anklaga en person för vad som helst. Lagen är bara ett verktyg för regimen för att kontrollera människor.

Om han utlämnas till Kina kan det kosta honom hans liv, säger hon. Wang uppmanar UD att agera nu. Att göra något senare tror hon inte hjälper.

– Nej, då finns det ingen chans. Sverige har en chans nu, innan han är utlämnad till Kina. Eftersom han är svensk medborgare borde vi få hit honom.

Hon tycker att Sverige kan vara för försiktiga.

– Ibland är vi blåögda och tror att vi kan förhandla senare. Det finns ingen anledning till att Sverige ska låta honom bli skickad till döden.

Wang känner stor sympati för Li och hoppas att UD gör allt de kan för att få honom till Sverige igen.

– Kina är en totalitär regim. Det finns ingen rättvisa.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.