Svårt för kommuner flytta felparkerade elsparkcyklar

De nya reglerna som gör det förbjudet att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbanor samt trottoarer trädde i kraft den 1 september. Kommuner och polisen ska samarbeta för att frakta bort dem men tycks inte hinna med. Foto: Sofia Drevemo


De nya reglerna som gör det förbjudet att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbanor samt trottoarer, eller att köra på gångbanor och trottoarer, trädde i kraft den 1 september. Men tre månader senare har inte mycket skett.

Drygt tre månader har gått sedan de nya reglerna trädde i kraft som gör det förbjudet att framföra elsparkcyklar på gångbanor och trottoarer samt att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbanor samt trottoarer. Personer som kör elsparkcyklar ska följa samma regler som gäller för vanliga cyklar.

Bakgrunden till de nya reglerna är att antalet elsparkcyklar har ökat kraftigt i svenska städer de senaste åren och att antalet olyckor där elsparkcyklar varit inblandade ökat. I flera fall har dessa trafikolyckor haft dödlig utgång. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!