SvD: Nordea flyttar huvudkontoret
Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: Jonas Ekströmer/TT-arkivbild


Nordea har bestämt sig för att flytta huvudkontoret från Sverige, uppger Svenska Dagbladet med hänvisning till välunderrättade källor.

Petter Brunnberg, presschef på Nordea, kan inte bekräfta uppgifterna om en flytt.

– Vi har inte fattat något sådant beslut, säger han till TT.

Nordeas hot om att flytta huvudkontoret framfördes av koncernchef Casper von Koskull och styrelseordförande Björn Wahlroos tidigare i år sedan regeringen tagit fram ett förslag för höjd resolutionsavgift för banker i Sverige.

Förslaget om resolutionsavgift har av banklobbyister brännmärkts som en förtäckt skatt och kom sedan en sågad höjning av arbetsgivaravgiften för banker dragits tillbaka.

Det är okänt till vilket land flytten ska ske, men både Danmark och Finland har flirtat med storbanken.

Casper von Koskull har tidigare utlovat besked om en eventuell flytt före sommaren.

– Att låta det här hänga är inte rätt. Därför skulle jag ha en ambition att åtminstone kunna fatta någon slags beslut före sommaren, sade han till TT i april.

Enligt Svenska Dagbladet tas beslutet på styrelsemötet den 30 maj.

– Det känner jag inte till och kan inte spekulera i framtida beslut, säger Petter Brunnberg.

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte heller kommentera uppgifterna.Finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte heller kommentera uppgifterna.

– Vi kommenterar aldrig obekräftade medieuppgifter, säger hennes pressekreterare Gösta Brunnander till TT.

Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har båda svarat "i närtid" när journalister har frågat om när regeringen kommer med besked om de tänker gå vidare med att höja den så kallade resolutionsavgiften för bankerna. Den tidsuppgiften gäller även i dag, enligt Brunnander.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson tycker att flytten vore en logisk konsekvens av resolutionsavgiften.

– När man gör så här stora ändringar får det stora konsekvenser. Om det är sant är det en oerhört stor sak. Det är en extremt tydlig signal till andra huvudkontor att regeringen inte är intresserad av att behålla huvudkontor i Sverige.

(TT)

Fakta

De omstridda avgifterna

De svenskbaserade bankernas resolutionsavgifter, som nyligen höjdes, slår särskilt hårt mot Nordea efter det att banken konsoliderat all nordisk verksamhet under det svenska bolaget.

Avgifterna, som motiveras av att regeringen vill kunna skydda skattebetalare för kostnader vid en finanskris, är omstridda.

Pengarna som dras in kan användas av regeringen inom andra utgiftsområden och banklobbyn kallar avgiften en förtäckt bankskatt.

Den föreslagna höjningen skulle dra in 3 miljarder kronor extra 2018 och 6 miljarder extra per år därefter. I dagsläget uppgår avgifterna till sammanlagt 7 miljarder.