Storbritannien planerar att fasa ut Huawei från 5G-nätverket
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på 10 Downing Street i centrala London den 13 december 2019. Foto: Ben Stansall/AFP via Getty Images


Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att landet planerar att fasa ut den kinesiska telekomjätten Huawei från 5G-nätet. Det rapporterar Daily Telegraph.

Enligt tidningen har han bett myndigheter att planera för en reducering av det kinesiska bolagets inblandning i den brittiska infrastrukturen till noll fram till år 2023.

– Det här är verkligen potentiellt väldigt bra nyheter och visar att man har gjort en betydande omvärdering vad gäller vår relation med Kina, säger parlamentsledamoten Bob Seely (Tory), enligt The Sun.

Han menar att ”Huawei är en väsentlig del av den kinesiska regimen” och att bolaget därför utgör en säkerhetsrisk vad gäller Storbritanniens infrastruktur.

Tidigare har den amerikanska regeringen sagt att man anser att det kinesiska bolaget utgör en säkerhetsrisk. I början av året försökte USA pressa den brittiska regeringen att välja bort Huawei varpå Storbritannien senare meddelade att Huawei endast får en begränsad roll i uppbyggnaden av det brittiska 5G-nätet.

För några dagar sedan rapporterade The Times att Boris Johnson har bett tjänstemän att planera för att upphöra med Storbritanniens beroende av Kina gällande viktig medicinsk utrustning och andra importvaror. Handlingsprogrammet går under namnet ”Project Defend” (projekt försvara).

Förra året meddelade Grönland och Norge att man väljer bort Huawei som leverantör till uppbyggnaden av mobilnätet. Tidigare har också andra länder som Australien, Polen, Frankrike och Kanada vidtagit åtgärder mot det kinesiska bolaget.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.