Statlig hemsida tar bort information om generösa bidragsförmåner
Statliga Svenska institutet har fått hård kritik för att man marknadsför Sverige som ett generöst bidragslands. Nu har man rensat viss information. Foto: Skärmdump/sweden.se


Svenska institutets hemsida, sweden.se, har fått hård kritik för att man marknadsför Sverige som ett generöst bidragsland, något som TV4 tidigare har rapporterat om. Nu har myndigheten rensat viss information.

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson har tidigare sagt till tv-kanalen att man sänder ut fel signaler om man framställer Sverige som ett land med generösa förmåner.

Hemsidan, som finns på flera språk, däribland ryska och arabiska, upplyste att Sverige har världens längst betalda föräldraledighet. Det stod att läsa att familjer som har sex barn varje månad kan få 7 500 kronor i barnbidrag plus 4 250 kronor i månaden i flerbarnstillägg. Man upplyste också att svensk sjukvård är nästan gratis och personer som har fått avslag på sin asylansökan och gömmer sig i landet har rätt till vård och tandvård.

Arne Wikström, chef över Sverigekommunikation på Svenska institutet, säger till TV4 att man tog bort den text som heter ”Tio saker som gör Sverige familjevänligt”. Han säger att den ”har tappat i relevans, och behövde ses över och omarbetas”.

Han ser dock inga problem med att Sverige marknadsförs som ett välfärdsland samtidigt som han poängterar vikten av balanserad information.

– Att vi har både rättigheter och skyldigheter tas upp, att vi har en text som är aktuell och att den är målgruppsanpassad. Den text som reportern lyfte fram uppfyller inte alla de kriterierna, säger han till tv-kanalen.

Svenska institutet har tidigare fått kritik för att man vinklar uppgifter om lägesbilden av Sverige. Myndigheten fick också hård kritik våren 2017 då det visade sig att man på sitt officiella Twitter-konto blockerade över 14 000 konton med syftet att motverka hat på internet. Journalisten Magda Gad och Israels ambassadör Isaac Backman var några av dem som blockerades.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.