Nästan två miljoner utrikes födda bor i Sverige
En femtedel av Sveriges befolkning är födda utomlands. Foto: Epoch Times-arkivbild


År 2000 var en miljon människor av Sveriges befolkning från ett annat land. I början av 2019 var 1 960 000 personer födda utanför Sverige. Det rapporterar SVT med hänvisning till Statistiska Centralbyrån, SCB.

De senaste åren har många människor kommit till Sverige. Den största gruppen bland utrikes födda är från Syrien. I slutet av augusti fanns det 190 209 personer som är födda i Syrien.

Den andra största gruppen är personer som är födda i Irak (145 602 människor) följt av de som är födda i Finland (145 487 människor).

Tidigare var opinionen positiv till flyktingmottagande. Men efter flyktingkrisen 2015 har den blivit alltmer restriktiv.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger till tv-kanalen att det ”var de politiska besluten som blev avgörande för opinionens förändring i en mer restriktiv riktning”.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö säger till SVT att Sverige är det landet i världen som har högst andel människor som är utrikes födda. Han menar dock att det kan få konsekvenser i form av att tilliten mellan människor försvagas när det kommer så många från olika länder med olika språk, religioner och etniciteter.

– Det vet vi från forskningen att det har negativa effekter på tillit mellan människor, man litar mindre på människor som tillhör en annan grupp. Det går att komma förbi det där, men till en början så är det en utmaning.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.