Skatten höjs i Timrå
Timrå höjer kommunalskatten. Foto: Epoch Times-arkivbild


Timrå befinner sig i en svår ekonomisk kris. På måndagen fattade kommunfullmäktige beslut om en skattehöjning, rapporterar Sundsvalls Tidning.

Förra året gick kommunen back 59 miljoner kronor. I år går man mot ett underskott på 30–35 miljoner kronor.

Det är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som har fått igenom sitt förslag. Det innebär att kommunalskatten höjs med 95 öre per 100 kronor.

– Majoritetens förslag på en skattehöjning är inget lättvindigt beslut. Vi har gjort det med stor vånda och det är efter mycket diskuterande och tänkande som vi kommit fram att det här är den minst dåliga lösningen, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Dalin (S) till tidningen.

Höjningen innebär ett ökat skattetryck på omkring 665 kronor i månaden för en familj med en medelinkomst i Timrå, enligt Sundsvalls Tidning. På ett år blir det nästan 8 000 kronor i höjd skatt.

Oppositionsrådet Tony Andersson (M) är kritisk till att skatten höjs. Han säger till tidningen att det på så vis blir mindre attraktivt att flytta till Timrå eftersom det blir billigare att bo i grannkommunen Sundsvall.

Den nya skattesatsen börjar gälla nästa år och kommunen räknar med att få in 36,6 miljoner kronor mer i skatteintäkter.  

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.