Sju åtalas efter biljaktsmord i Bromma


Utrustade med automatvapen jagade gärningsmännen en annan man med bil mitt i stadsdelen Bromma i Stockholm. Det hela slutade med att den 28-årige utpekade gängledaren sköts ihjäl. Nu åtalas totalt sju personer för inblandning i beställningsmordet.

Det var den 20 november förra året som mannen mördades efter den dramatiska biljakten på Bällstavägen i Bromma. Under hundratals meter förföljdes mannen och besköts med automatvapen. Mordet ägde rum mitt på dagen, en mängd skott avlossades och flera husfasader träffades.

Nu åtalas två män, en 33-åring och en 24-åring, för mordet. Enligt stämningsansökan har de båda dagarna före kartlagt var offret bodde och spanat efter honom. De utsåg också en lämplig plats för angreppet samt en flyktväg.

Hade möte

24-åringen var den som avlossade skotten, menar åklagaren som också åtalar honom för framkallande av fara för annan. Flera människor längs med vägen utsattes för livsfara när han sköt från bilen under färden.

Två andra män, 30 och 36 år gamla, åtalas för att ha anstiftat mordet. Den 16 november träffades de och tre andra män för ett möte i en bostad i Östberga, där de diskuterade och planerade mordet. Därefter fick 33-åringen uppdraget att döda 28-åringen. De tre andra männen som deltog på mötet åtalas för medhjälp till mord, då de bland annat ska ha hjälpt till med att fixa fram bilar som användes vid mordet.

Konflikt

Under utredningen har man arbetat utifrån hypotesen att mordet har kopplingar till konflikten mellan personer i Bredäng och Östberga i södra Stockholm, skriver polisen i ett pressmeddelande.

"Vi har kommit längre i den här utredningen än vi normalt gör och vi har anstiftare, medhjälpare och utförare av mordet som utfördes mycket brutalt. Med i åtalet är även brottet framkallande av fara för annan eftersom det fanns risk för personer som befann sig i närheten när mordet skedde", säger utredningsledaren Christer Axling i en skriftlig kommentar.

Sju män åtalas

Mord: Två män åtalas för att ha utfört mordet på 28-åringen. Dessa är 33 respektive 24 år gamla. Åklagaren gör gällande att det är 24-åringen som sköt från bilen med automatvapnet.

Framkallande av fara för annan: 24-åringen har utsatt tre personer för livsfara alternativt fara för svår kroppsskada, då han avlossade ett flertal skott från bilen med ett automatvapen under jakten.

Anstiftan till mord: En 30-åring har sammankallat till ett möte där mordet planerats och diskuterats och åtalas för anstiftan. En 36-åring åtalas för anstiftan alternativt medhjälp till mordet.

Medhjälp till mord: Tre män, 20, 22 och 23 år gamla, har bland annat deltagit i planeringen och hjälpt till att skaffa fram bilar, enligt åklagaren.

(Erika Nekham/TT)