Sanna Ehdin: Maten som förvirrar vår kropp
Författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa
Sanna Ehdin. Foto: Catarina Hansson


Visste du att våra matvanor och maten i sig har ändrats mer de senaste 50 åren än under de föregående 10 000 åren? Hur har detta påverkat oss människor?

Se på dig själv som ett mycket känsligt ultraljud, likt det som båtarna har för att känna av havets botten och andra föremål. Din kropp scannar konstant av sig själv och plockar upp det som sker inom systemet. Dess huvudsakliga funktion är att hålla allting i en flödande balans och ekvilibrium (jämvikt).

Detta fungerar utmärkt och av sig självt när vi använder naturliga ämnen och råvaror som tillagats utan tillsatser, kraftiga upphettningar, sönderfördelning, kemikalieextraktion och annat skräp. Skräp i avseendet om vi äter det, men inget fel om det ska målas på en vägg i ett hus ...

Men när vi blir förorenade med alla dessa syntetiska och konstgjorda substanser sker en nedbrytning av kroppen, på grund av denna förvirring i systemet.

Hur stor förvirringen är och hur mycket energi det tar, beror på andelen ”förvirrande frekvenser” som du äter.

Dessutom tillagas råvarorna med olika syntetiska tillsatser, kraftiga upphettningar, sönderfördelning, kemikalieextraktion och annat …

Resultatet blir detsamma som att slänga in främmande ord i en text, en massa ord som saknar betydelse i en färdig berättelse. Det skapar bara kaos och oordning, sänker energinivån och gör oss verkligt trötta. För om inte helheten är fattbar och fungerar är det inte mycket kvar. Livet blir en kamp.

Förorening och dysfunktion

Jämför det med att du har en maskin som fungerar efter vissa premisser och sedan ändrar du lite i programvaran här och där – det blir total förvirring och dysfunktion.

Eller att du har en arbetsgrupp som fungerar enligt vissa strukturer och med en fördelad arbetsordning. Allt är frid och fröjd men så kommer det in ett par personer som sprider falska budskap och ger fel uppgifter – och det skapar förvirring och produktiviteten går ner ordentligt.

Om vi förorenar oss med en mängd av störda eller manipulerade kemikalier, såsom i processad mat, blir vår kropp dysfunktionell.

Med detta menar jag syntetiska färger och smaker, deoderisering (smaksättning) och en stor mängd tillsatta kemikalier och konserveringsmedel. Den undersökande journalisten Mats-Eric Nilsson har belyst dessa nya tillsatser väl i boken ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara”.

Faad

Just nu pågår den största folkstudien någonsin på mängder av ovetande och ofrivilliga människor. De äter denna manipulerade industriföda som ser bra ut och smakar okej, med resultatet att antalet människor med sjukdomar, trötthet och en mängd dysfunktioner (inklusive adhd, autism etc.) har ökat skrämmande snabbt.

Det är inte food, mat, utan det är faad: fejkmat som kanske ser ut som mat och smakar som mat – men inte är mat.

Faad är ett av de största bedrägerier mot mänskligheten, och vi ser de alarmerande resultaten överallt.

Antalet överviktiga människor och typ 2-diabetiker har exploderat de senaste årtiondena. Sedan 1980 har antalet överviktiga i världen fördubblats och nu har var tredje vuxen, 1,5 miljarder, övervikt och av dessa har en tredjedel fetma (500 miljoner eller 10 procent av alla vuxna).

Mellan 1969 och 2005 tredubblades antalet överviktiga och fetman femdubblades i Sverige, och nu är varannan svensk överviktig. I England beräknar man nu att åtta av tio män kommer att vara överviktiga år 2020! Detta har alltså skett på 40-50 år ... mycket kort tid i ett genperspektiv.

Och det är inte våra gener som har ändrats – det beror på industrimaten vi äter, en typ av processad, kemikaliemanipulerad mat som knappt fanns före andra världskriget.

Vad vi ser är epigenetiska förändringar som är på väg att slå ut mänskligheten i sjukdom och förtidig död.

Allt du stoppar i munnen måste kroppen ta hand om: bryta ner för att använda till att bygga nytt – eller avgifta, vilket är en mycket energikrävande process. Är det faad blir det obegripligt skräp som sätter igen kroppen eftersom det varken kan transporteras, brytas ner eller användas – stor varning alltså!

Välj naturlig energi

Vi äter inte för att bli mätta – utan för att ge kroppen näring och energi som skapar vitalitet.

Matens energinivå påverkas också av flera faktorer: hur den har odlats, skördats, transporterats, tillagats eller processats, paketerats, förvarats och tillagats/upphettats. Välj därför så naturlig mat som möjligt och laga maten från grunden av rena råvaror, det ger en mycket bättre energi. Det vill säga; undvik hel- och halvfabrikat eftersom dessa skapar förvirring i kroppen och hjärnan med alla nya konstiga, syntetiska tillsatser.

Nu förstår du kanske vad kroppen har att ta hand om och hur mycket energi det kostar. Att välja bort industrimanipulerad mat blir då ett enkelt val.

Själv äter jag inget som jag inte kan se vad det är – enkel och bra regel, och den andra bra regeln när du väljer mat är:

Naturlig mat = naturlig energi 

... vilket är det bränsle som vi människor behöver för att kunna fungera. Punkt.


Dr. Sanna Ehdin


–Text ur "Nya Självläkande människan" av Sanna Ehdin, 2014. (Referenser finns där). 
–Boken "Mat som läker" ger inköpslista, fakta och recept för att enkelt och snabbt laga naturlig mat från råvaror. Sanna Ehdin, 2016.

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.