Sällsynt unik: Lyx och flärd
Margareta Lunde-Martinson och Pia Vevle. Foto: Privat


Jag är så otroligt stolt att jag var med och föreläste på premiären för Min LYXDAG!

Min LYXDAG är en stiftelse som grundats av Margareta Lunde Martinsson, med syfte att sätta lyx och flärd på världskartan för personer med en intellektuell funktionsnedsättning.

Under dagen fick besökarna pröva på allt från hårstyling och nagelfix via sång och dans, till massage och mode.

Underbar känsla

Det var extra underbart då Olivia besökte Lyxdagen med en av personalen från korttids! Det var en fantastisk känsla att stå på scenen och prata om massagens betydelse och hur vi har använt oss av massage för att stärka Olivias muskler samtidigt som hon satt i publiken. Vi vinkade till varandra innan jag började prata, och när jag berättade för publiken att min dotter sagt att det är okey att jag pratar om detta, så sa Olivia ”Jaaa”. Mitt hjärta svämmade över av stolthet!

Förberedelser & planering

Bakom den lyckade dialogen ligger en bra och genomtänkt planering. Två veckor innan föreläsningen pratade jag med Olivia och frågade om det var okey att jag berättade om massagen. ”Det är okey mamma!” fick jag till svar. Då det inte var klart om det skulle vara möjligt för korttids att åka till eventet så nämnde vi det inte något närmare förrän vi fick besked att Olivia och en personal skulle åka.

Pia Vevle under föreläsningen. Foto: Privat

När John åkte och träffade Olivia på lördagmorgon så hade han med min presentation som jag skrivit ut. Han berättade om den och gav bilderna till Olivia så att hon själv fick se dem innan alla andra. ”Det är okey pappa, jag redan vet. Barbro berättat”, fick han som svar. På korttids hade de också pratat om dagen och att jag skulle vara där och prata om massage. När jag mötte Olivia så berättade jag att jag skulle visa en bild på när hon var pytteliten, och fick då en glad men något uttråkad blick tillbaka med svaret: ”Jag vet mamma. Det är okey… du är tjatig”.

Glädje

Det blev en dag med många intressanta möten, men framförallt en dag fylld av glädje! Den glädje jag såg hos de personer som besökte dagen rotar sig långt inne i hjärtat!

Men för mig var det bästa när Oliva svepte förbi mig efter att hon hade fixat håret, med siktet inställt på att få massage. Hon strålade i kapp med både lyx och flärd utan att ha tid att ägna mig en tanke!

Det är det bästa betyg av alla!

Olivia får massage. Foto: Privat

Pia Vevle är grundare till Vevle Consulting som arbetar för en ökad medvetenhet, kommunikation och kunskap om den komplicerade och komplexa tillvaron som det innebär att leva med en sällsynt diagnos. Hon har flerårig erfarenhet av förändringsledning, projektledning och verksamhetsplanering från offentlig sektor. Utöver detta har hon snart 18 års erfarenhet av att som förälder leva med en sällsynt diagnos. Detta blogginlägg publicerades ursprungligen på VevleConsulting.se.