Såld Monettavla hålls kvar i Storbritannien
Claude Monets målning "Le Palais Ducal" såldes på auktionshuset Sotheby's i London i februari. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT-arkivbild


En målning av den franske impressionisten Claude Monet som såldes i Storbritannien i februari har stoppats från att lämna landet, skriver BBC.

Tavlan "Le Palais Ducal" från 1908 föreställer Dogepalatset i Venedig och såldes på auktion till en utländsk köpare för motsvarande 316 miljoner kronor.

Men den brittiska regeringen kan tillfälligt stoppa betydelsefulla konstverk från att föras ur landet, och det har man alltså gjort. Brittiska gallerier har nu tre månader på sig att samla in pengar och matcha budet.

– Det här är ett ovanligt och vackert exempel på Monets studier av Venedig och jag hoppas att man får in tillräckligt för att ha kvar den här skatten i Storbritannien, säger parlamentsledamoten Rebecca Pow, enligt BBC.

Målningen köptes av den tyske textilfabrikanten Erich Goeritz 1925. Han flyttade till Storbritannien på 1930-talet och verket förblev i familjens ägo fram tills att det såldes tidigare i år.

(TT)